Advertisement

The Public
Alsop Architects

July 14, 2008 /

West Bromwich, United Kingdom

public_1.jpg
Photo: Graham Peet

Contained within a simple rectilinear form, The Public was conceived as a "Box of Delights" offering a wide variety of spaces, forms, angles, curves, surfaces, vistas and atmospheres.

Located at the heart of the new town center for West Bromwich the building, with its large doors and through-routes, is an extension of the public town square.

public_2.jpg
Photo: Mark Enston

The box envelope is punctured by a scattering of "jellybean" shaped windows that pierce the sides of the aluminium cladding.

public_3.jpg
Photo: Paul Pickard

Inside, simplicity of form gives way to complexity, with rugged, multi-faceted or curved forms appearing to balloon into the space, sitting on, or suspended from a table structure, with lifts cutting past them and a wandering, large-scale ramp linking the spaces.

public_4.jpg
Photo: Paul Pickard

These forms are containers for the many different functions in the building. There are, for example, "Pods" for displaying art, as well as a huge "Sock" containing two large galleries, an events space "Rock" and a "Pebble."

At the top of the building, suspended from the roof, a series of "Lily-Pads" - dish-shaped floors with brightly coloured interiors - will house creative workspaces.

In places, these structures break through the external shell of the building. The "Pebble" is clad externally in the same stainless steel cladding used internally.

public_5.jpg
Photo: Paul Pickard

The Theater, contained within the "Rock," is designed to serve the local community by accommodating a wide variety of functions.

public_6.jpg
Photo: Paul Pickard

Gallery visitors arrive at level 3 at the edge of an informal cluster of tubular steel trees which provide an introduction to the delights of the Galley experience.
The trees, designed by Ben Kelly Design, incorporate a mass of displays, lights, projectors, input terminals and decorative panels.

public_7.jpg
Photo: Paul Pickard

public_8.jpg
Photo: Paul Pickard

After passing through the trees visitors arrive at the "Sock," a black sculptural form rising through three stories and dominating the North East end of the building. This accommodates the two temporary exhibition galleries - a white single story room at Level 3 and black two story room at Level 1.

public_9.jpg
Photo: Paul Pickard

The overall interior of The Public was designed as a bioclimatic space. The "Pod" structures make it possible to target energy into spaces where people gather, thus allowing a high degree of energy-efficiency. Natural ventilation is used where possible.

public_10.jpg
Drawing courtesy Alsop ArchitectsPlan Level 00

public_11.jpg
Drawing courtesy Alsop ArchitectsPlan Level 0

public_12.jpg
Drawing courtesy Alsop ArchitectsPlan Mezzaninepublic_13.jpg
Drawing courtesy Alsop ArchitectsPlan Level 2public_14.jpg
Drawing courtesy Alsop ArchitectsLongitudinal Section
public_15.jpg
Drawing courtesy Alsop ArchitectsCross Section

Facts about The Public

Total Area:

9,274 m2

Architects:
Alsop Architects

Project Direction:
DCA Consultancy Ltd

Construction Manager:

ISG Interior Exterior

Project Manager & QS:

Davis Langdon

Project Manager & QS (Fit Out):

Sandwell MBC

Exhibition Designer:

Ben Kelly Design

Services Engineer:

Battle McCarthy

Services Engineer (Fit Out):

White Young Green

Structural Engineer:

Adams Kara Taylor

Client:

CPlex 1998-2003
The Public Building Limited 2003-2006
Sandwell Metropolitan Borough Council 2006-2008

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback