Advertisement

Shiseikan
Kengo Kuma & Associates

March 23, 2009 /

Kyoto, Japan

Shiseikan_1.jpg
Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

Our principle for the design of art schools was that the architecture must lift up the students' spirits. Nowadays, we see lots of dry, dispiriting school buildings perhaps because there were requests for the buildings that are easy for maintenance. In order to counter such tendency, the new building for Kyoto University of Art and Design had to show something new./ Kengo Kuma

However, the project turned out to be extremely difficult for the architects. The first challenge was its site, which was almost a cliff. To build a big-scale building in this environment seemed technically impossible. The architecture came into being with the suggestion from the structural engineer, Norihide Imamura, that the 67-strong earth anchors would link the cliff and the building.

Beause the new building stands at the core of all campus activities, it had to be a place to smoothen the flow of various logistics in and around. Rather than designing a new solid object Kuma's concept was that the architecture itself could be made flexible to play different roles, such as a bridge, slope or a hole.

Shiseikan_2.jpg
Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

Shiseikan_3.jpg
Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

Shiseikan_4.jpg
Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

Shiseikan_5.jpg
Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

Shiseikan_6.jpg
Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

Shiseikan_7.jpg
Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

The same approach was applied for the facade. The neighboring building, Ningenkan, was a massive stone-clad building. Had the architects repeated the same pattern for Shiseikan, the impact of of the neighbor's colonnade would have been ruined.

So while avoiding colonnades, Kuma attempted to preserve the force and coarseness of the stone. Triple-stacking of pure granite to the south responded well to the colonnade of Ningenkan, and the stone pillars to the west, with the passages in between, became visually effective.

Strong enough to be the symbol of the university, yet delicate as if it could naturally fuse into its landscape, designated as a scenic preservation area.

Shiseikan_8.jpg
Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

Students tend to vacillate between opting for "heaviness" or "lightness" in architecture. We wanted to encourage them by taking the third way. In this way, we abandoned the style of "wholeness" of classical architecture by proposing a design that thoroughly "compromises" with our neighboring environment./ Kengo Kuma



Shiseikan_9.jpg
Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesSite Plan
Shiseikan_10.jpg
Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesGround Floor Plan
Shiseikan_11.jpg
Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesSecond Floor Plan
Shiseikan_12.jpg
Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesThird Floor Plan
Shiseikan_13.jpg
Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesFourth Floor Plan
Shiseikan_14.jpg
Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesRoof Level Plan
Shiseikan_15.jpg
Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesLongitudinal Section

Facts about Shiseikan

Site area:

65,892.34 m2
Total floor area: 50,025.29 m2

Structural engineers:
TIS & Partners

Mechanical engineers:

P.T.Morimura & Associates,LTD.

Client:

Kyoto University of Art and Design

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.