Advertisement

Art Pavilion
René van Zuuk Architekten

October 30, 2006 /

Zeewolde, The Netherlands

verbeelding_1.jpg
Photo © Christian Richters

The Art Pavilion is situated on a narrow peninsula, surrounded by green slopes, at the end of the seven kilometer Verbeelding artroute which runs through the centre of Zeewolde, the De Wetering landscape park, the woods and across the Randmeren dike.

Works of art by internationally known artists are situated along the route.
The Pavilion serves as a center for events, exhibitions and lectures.

The elongated shape was inspired by Richard Serra's sculpture Sea Level , a long black concrete wall, one of the main scupltures in the park.

verbeelding_2.jpg
Photo © Harald Walker MediaSculp

The magnificent view across the pond, through the large glazed wall, and the reflections of the water on the ceiling, evokes a sense of floating.

The transparent plinth, a glass strip on the ground floor, lifts the building off the ground contributing to its airy character.

verbeelding_3.jpg
Photo © Christian Richters

Because of a limited budget the architects designed a three-hinged frame, often used in local barns, to construct the span.

All the trusses are identical, at a slightly different angle compared to the ground surface, resulting in an shifted roofscape that subsequently provides indirect daylight.

verbeelding_4.jpg
Photo © Christian Richters

Constructed of profiled steel sheets, the roof is cladded with corrugated aluminium on the exterior and partly covered with gypsum plasterboard on the interior; partially perforated for acoustics.

verbeelding_5.jpg
Photo © Christian Richters

Offices, a small library and other utilities are located in two autonomous wooden boxes slid into the volume.

verbeelding_6.jpg
Drawing courtesy René van Zuuk Architekten
Site Plan


verbeelding_7.jpg
Drawing courtesy René van Zuuk Architekten
Ground Floor Plan

verbeelding_8.jpg
Drawing courtesy René van Zuuk Architekten
Longitudinal Section

Facts about Art Pavilion

Site area:

650 m2
Floor area: 350 m2

Architect:
René van Zuuk Architekten

Design:

René van Zuuk Architekten

Structural Engineer:
Van de Laar, Eindhoven/NL

Building Contractor:

Kingma Bouw, Lelystad/NL

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.