Advertisement

ARoS Aarhus Art Museum
schmidt hammer lassen architects

May 07, 2004 /

Aarhus, Denmark

aros_1.jpg
Photo: arcspace

The new Museum, situated in an area with several prominent public buildings, appears as a single, massive tile clad cube, partly embedded in the sloping site.

The sharp edged cube is cut vertically by a 'Museum Street,' a glass covered curved section. The vertical cut corresponds to a horizontal cut in the east facade, creating a dynamic flow and interaction between the interior and the surrounding city and park. The context is further enhanced by long ramps connecting the museum to its surroundings.

aros_2.jpg
Photo: arcspace
aros_3.jpg
Photo: arcspace
aros_4.jpg
Photo: arcspace
From the north and south two dynamic ramps lead into the brightly lit reception area where a giant spiral staircase, and two elevators, provide visitors with access to all the art and service departments in the building.

aros_5.jpg
Photo: arcspace
aros_6.jpg
Photo: arcspace
aros_7.jpg
Photo: arcspace
aros_8.jpg
Photo: arcspace
Balconies and ramps in the sky lit "Museum Street" connect the functions in the 10 story building. The exhibition galleries are situated on one side of the "Museum Street," with administration, lecture rooms, library, and shop on the other. A café, terrace, and sculpture garden overlook the city from the roof top.

aros_9.jpg
Photo: arcspace
aros_10.jpg
Photo: arcspace
aros_11.jpg
Photo: arcspace
The red cube with the white interior, set on a green lawn, is one of the largest art museums in Europe.

aros_12.jpg
Image courtesy schmidt hammer lassenComputer Site Plan
aros_13.jpg
Drawing courtesy schmidt hammer lassenPlan
aros_14.jpg
Drawing courtesy schmidt hammer lassenSection

Facts about ARoS Aarhus Art Museum

Total area:

17,146 m2

Landscape Architects:
schmidt hammer lassen

Engineer:

NIRAS

Client:

Aarhus Kunstmuseum (Municipality of Aarhus)

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.