Advertisement

Nykredit Headquarters
schmidt hammer lassen architects

November 12, 2001 /

Copenhagen, Denmark

1-nykredit.jpgPhoto courtesy schmidt hammer lassen

schmidt hammer lassen, who became Internationally known with The Black Diamond extension to the Royal Library, are back on the waterfront in Copenhagen.

The young architects and their client Nykredit, known for having an interest in the visual arts and architecture, have added another significant building to the new waterfront area in Copenhagen.

The 18,000 square meter glass cube is an aesthetic vision with a strong relationship to the city, the light and the water.

The large translucent facades, with the vertical bands of windows, give the corporate building an open and friendly character.

2-nykredit.jpg
Photo courtesy schmidt hammer lassen

The nine-storey glass cube, comprised of three buildings around an open atrium, is raised above the ground allowing passing traffic a view of the activities inside the building. Low steps, clad in the same smooth stone as the plaza in front of the building, lead to the main entrance.  A smaller plaza, with stairs leading to the water and a water bus pickup station, is planned for the future. The uneven cobblestones along the other facades make the building appear as a natural continuation of the Kalvebod Brygge waterfront area.

3-nykredit.jpg
Photo courtesy schmidt hammer lassen

The offices are open to the atrium, the central meeting point, the more private meeting- and conference rooms are placed in hanging boxes clad in dark polished wood. All through the building there is a view of the city and life outside the building.Vertical circulation is by open glass elevators placed in the atrium corners or via an elegant glass staircase suspended between the floors in the open space.

4-nykredit.jpg
Photo courtesy schmidt hammer lassen

On the separate floors offices and meeting rooms are connected by open walkways with rest areas overlooking the atrium.  The cafeteria is located on the second floor with access to an outdoor covered terrace and an interior balcony overlooking the atrium.  A sculpture in the atrium is by Danish artist Per Kirkeby.

5-nykredit.jpg
Photo courtesy schmidt hammer lassen

The building is naturally ventilated by the outside air and the canal water which are all led into the basement refrigerator system. The auditorium, cafeteria and kitchen area use fresh air from a separate installation above roof level.

A mechanical system prevents the air exchange to be affected by the wind. In the atrium the floor is heated and  the the acoustics, throughout the building, are regulated by separate integrated systems.

6-nykredit.jpg
Photo courtesy schmidt hammer lassen

The circle skylight shape, an architectural detail, used in the atrium ceiling is repeated as light sources and decorative elements throughout the building.

7-nykredit.gif
Sketch courtesy schmidt hammer lassen

8-nykredit.gif
Sketch courtesy schmidt hammer lassen

9-nykredit.gif
Drawing courtesy schmidt hammer lassen
Section

Facts about Nykredit Headquarters

Total area:

24,000 m2

Contractor:
Kalvebodskonsortiet
(NCC Denmark & Højgaard & Schultz/MT Højgaard a/s

Engineer:

Steensen & Varming, Rådg. Ing. A/S

Landscape architect:

schmidt hammer lassen

Client:

Nykredit

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback