Advertisement

Tea House on bunker
UNStudio

February 19, 2007 /

Vreeland, The Netherlands

1_bunker.jpg
Photo: Christian Richters

The stainless steel addition appears to have grown out of the still visible concrete facades of the bunker.

The original bunker, situated in a classic Dutch polder landscape, is part of an intricate water management system that enabled the inundation of land in case of attack. The project involved the renovation and a new addition to the historical, derelict building.

The new addition, surrounded by stables and polo fields, is intended as a large space with facilities to support a meeting space or business retreat.

2_bunker.jpg
Photo: Christian Richters
3_bunker.jpg
Photo: Christian Richters
The existing 1936 bunker remains intact except where the new structure connects to a portion of the concrete roof, like an umbrella that can be removed without damaging or permanently influencing the historic structure.

Entrance to the building is between the facade of the existing bunker, which remains uncovered, and the stainless steel facade of the new the addition.

4_bunker.jpg
Photo: Christian Richters
5_bunker.jpg
Photo: Christian Richters
6_bunker.jpg
Photo: Christian Richters
The seamless, stainless steel addition appears to have grown out of the still visible concrete facades of the bunker, cantilevering out towards the sports fields with its large single window.

7_bunker.jpg
Photo: Christian Richters
8_bunker.jpg
Photo: Christian Richters
Steel structures, within its two main walls, function as one story high beams. The beams are balanced off center on two columns that land directly in front of the existing bunker.

Stability is achieved by using the massive concrete shell of the bunker as a counterweight, offsetting the forces of the cantilevering extension by connecting it with the two beams.

9_bunker.jpg
Drawing courtesy UNStudio
10_bunker.jpg
Model photo courtesy UNStudio
11_bunker.jpg
Model photo courtesy UNStudio
12_bunker.jpg
Model photo courtesy UNStudio
13_bunker.jpg
Drawing courtesy UNStudioSite Plan


14_bunker.jpg
Drawing courtesy UNStudioGround Level Plan


15_bunker.jpg
Drawing courtesy UNStudioFirst Floor Plan

Facts about Tea House on bunker

Building site:

54 m2
Gross floor area: 80 m2

Design:
UNStudio

Ben van Berkel
Gerard Loozekoot
René Wysk
Job Mouwen
Marcel Buis
Thomas de Vries
Holger Hoffmann
Eric den Eerzamen
Joakim Kaminsky
Peter Irmscher
Daniel Kalani
Anika Voigt
Eric Coppolse
Stephan Albrecht

Project management:
Rietmeyer, Almere
Ronald Cos
Geert Wilmink

Constructural engineer:

ABT, Velp
Rob Nijsse

Construction:

ABT, Velp
Rob Nijsse
Stephan Toonen

Installation:

ABT, Velp
Onno Janse

Construction physics:

ABT, Velp
Mark van Veghel

Lighting exterior:

Arup lighting
Rogeier van der Heide
Marion Tränkle

Client:

Cor van Zadelhoff

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.