Advertisement

Exhibition Pavilion
Sverre Fehn

September 01, 2008 /

Oslo, Norway

sverrefehn_1.jpg
Photo: Thomas Mayer

The new Architecture Museum is located in one of Norway's first monumental Empire Style buildings, designed by Christian Grosch in 1830, and a four-story building that was added in 1910.

The buildings had been empty since 1990 and were in great need of repair. A new Exhibition Pavilion and a complete restoration of the historic buildings were made.

sverrefehn_2.jpg
Photo: Thomas Mayer

sverrefehn_3.jpg
Photo: Thomas Mayer

The concept behind the new Exhibition Pavilion was to create an introverted situation with daylight, the sky, and the surrounding vegetation as important elements in the total experience.

sverrefehn_4.jpg
Photo: Thomas Mayer

The cast on site construction is square in plan with four large columns supporting the slightly curved concrete roof. The facades are glass, blurring the transition between outside and inside. Exterior glass louvers provide for sun screening.

sverrefehn_5.jpg
Photo: Thomas Mayer

The pavilion is surrounded by concrete walls that expand the experience in the room and act as a quiet backdrop for the exhibitions.

sverrefehn_6.jpg
Photo: Thomas Mayer

sverrefehn_7.jpg
Photo: Thomas Mayer

sverrefehn_8.jpg
Photo: Thomas Mayer

sverrefehn_9.jpg
Photo: Thomas Mayer

Visitors enter the museum through the original Main entrance in the Grosch Building. All public functions, Reception, Bookstore, Café etc., are located in the Main Hall on the ground floor. The Library and the Administration are located on the second floor.

sverrefehn_10.jpg
Photo: Thomas Mayer

sverrefehn_11.jpg
Photo: Thomas Mayer

From the Main Hall visitors have access to the Exhibition Pavilion with changing exhibitions, or to the adjacent building with the permanent collection.

sverrefehn_12.jpg
Photo: Thomas Mayer

sverrefehn_13.jpg
Photo: Thomas Mayer

sverrefehn_14.jpg
Photo: Thomas Mayer

The goal for the restoration was to recreate the buildings original character and accentuate the structure to interact with the new elements. The original room sizes have been reestablished when possible.

Focus has been on excellent craftsmanship, using period methods when applicable. The materials used have been few; walls are plastered and painted with an oil based paint, stucco lofts have been repaired and reconstructed.

Technical installations were fitted to the existing construction, preserving the architectural language in a satisfying way.

New building materials are mainly concrete, glass, steel, marble and oak.

sverrefehn_15.jpg
Photo: Thomas Mayer

The museum opened in 2008 with a retrospective of 1997 Pritzker Prize Laureate Sverre Fehn.

sverrefehn_16.jpg
Drawing courtesy Ark Sverre Fehn ASSite Plan
sverrefehn_17.jpg
Drawing courtesy Ark Sverre Fehn ASGround Level Plan
sverrefehn_18.jpg
Drawing courtesy Ark Sverre Fehn ASLevel One Plan
sverrefehn_19.jpg
Drawing courtesy Ark Sverre Fehn ASLevel Two Plan
sverrefehn_20.jpg
Drawing courtesy Ark Sverre Fehn ASLongitudinal Section
sverrefehn_21.jpg
Drawing courtesy Ark Sverre Fehn ASCross Section

Facts about Exhibition Pavilion

Total area:

3,800 m2

Project Architect:

Martin Dietrichson

Project Team:

Marius Mowe
Kristoffer Moe Bøksle
Henrik Hille

General Contractor:
Kåre Hagen AS

Client:

Statsbygg & The National Museum

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback