Advertisement

MAXXI Museum
Zaha Hadid Architects

December 14, 2009 /

Rome, Italy

maxxi_1.jpg
Photo © Roland Halbe

The MAXXI is located in the Flaminio quarter of Rome, in the area of the former Montello military barracks. The complex houses two institutions: MAXXI Arte and MAXXI Architecture, aiming to promote art and architecture through collection, conservation, study and exhibition of contemporary works.

Designed as a true multi-disciplinary and multi-purpose campus of the arts and culture, the MAXXI creates an urban complex for the city that can be enjoyed by all. In addition to the two museums the MAXXI includes an auditorium, library and media library, bookshop and cafeteria, spaces for temporary exhibitions, outdoor spaces, live events and commercial activities, laboratories, and places for study and leisure.

maxxi_2.jpg
Photo © Roland Halbe

I see the MAXXI as an immersive urban environment for the exchange of ideas, feeding the cultural vitality of the city.

/Zaha Hadid

maxxi_3.jpg
Photo © Roland Halbe
The main concept of the project is directly linked to the purpose of the building as a center for the exhibition of visual arts. The walls that cross the space, and their intersections, defines interior and exterior spaces of the MAXXI. This system acts on all three levels of the building, the second of which is the more complex - with a wealth of connections with various bridges that link buildings and galleries. The visitor is invited to enter into a series of continuous spaces, rather than the compact volume of an isolated building.

maxxi_4.jpg
Photo © Roland Halbe
maxxi_5.jpg
Photo © Roland Halbe
The two museums - MAXXI Art and MAXXI Architecture - are located around a large full height space which gives access to the galleries dedicated to permanent collections and temporary exhibitions, the auditorium, reception services, cafeteria and bookshop. Outside, a pedestrian walkway follows the outline of the building, restoring an urban link that has been blocked for almost a century by the former military barracks.

The interior spaces, defined by the exhibition walls, are covered by a glass roof that flood the galleries with natural light filtered by the louvered lines of the roofing beams. These beams underline the linearity of the spatial system, aid in articulating the various orientations of the galleries and facilitate circulation through the museum and campus.

maxxi_6.jpg
Photo © Roland Halbe
maxxi_7.jpg
Photo © Roland Halbe
maxxi_8.jpg
Photo © Roland Halbe
The fluid and sinuous shapes, the variety and interweaving of spaces and the modulated use of natural light lead to a spatial and functional framework of great complexity, offering constantly changing and unexpected views from within the building and outdoor spaces.

Two principle architectural elements characterize the project: the concrete walls that define the exhibition galleries and determine the interweaving of volumes; and the transparent roof that modulates natural light. The roofing system complies with the highest standards required for museums and is composed of integrated frames and louvers with devices for filtering sunlight, artificial light and environmental control.

The MAXXI should not be considered just one building - but several. The idea was to move away from the idea of "the museum as an object" and towards the idea of a "field of buildings". After many studies, our research evolved into the concept of the confluence of lines, where the primary force of the site is the walls that constantly intersect and separate to create both indoor and outdoor spaces. It's no longer just a museum, but an urban cultural centre where a dense texture of interior and exterior spaces have been intertwined and superimposed over one another. It's an intriguing mixture of galleries, irrigating a large urban field with linear display surfaces.

The walls of the MAXXI create major streams and minor streams. The major streams are the galleries, and the minor streams are the connections and the bridges. The site has a unique L-shaped footprint that meanders between two existing buildings. Rather than seeing this as a limitation, we used it to our advantage, taking it as an opportunity to explore the possibilities of linear structure by bundling, twisting, and building mass in some areas and reducing it in others - threading linearity throughout both interior and exterior or the MAXXI.

/Zaha Hadid

maxxi_9.jpg
Drawing courtesy Zaha Hadid Architects
Site Plan


maxxi_10.jpg
Drawing courtesy Zaha Hadid Architects
Ground Floor Plan


maxxi_11.jpg
Drawing courtesy Zaha Hadid Architects
First Floor Plan


maxxi_12.jpg
Drawing courtesy Zaha Hadid Architects
Second Floor Plan

maxxi_13.jpg
Drawing courtesy Zaha Hadid Architects
Cross Section Main Lobby


maxxi_14.jpg
Drawing courtesy Zaha Hadid Architects
Cross Section Galleries

Facts about MAXXI Museum

Total site area:

29,000 m2
Exterior spaces: 19,640 m2
Interior spaces: 21,200 m2
MAXXI Art: 4,077 m2
MAXXI Architecture: 1,935 m2

Architects:
Zaha Hadid Architects

Design Architects:

Zaha Hadid & Patrik Schumacher

Project Architect:

Gianluca Racana

Design Team:

Paolo Matteuzzi
Anja Simons
Fabio Ceci
Mario Mattia
Maurizio Meossi
Paolo Zilli
Luca Peralta
Maria Velceva
Matteo Grimaldi
Ana M.Cajiao
Barbara Pfenningstorff
Dillon Lin
Kenneth Bostock
Raza Zahid
Lars Teichmann
Adriano De Gioannis
Amin Taha
Caroline Voet
Gianluca Ruggeri
Luca Segarelli

Local Architect:
ABT (Rome)
David Sabatello & Giancarlo Rampini

Site Supervision Team:

Paolo Matteuzzi
Anja Simons
Mario Mattia Strutture

Structural Engineering:

Anthony Hunt Associates & OK Design Group (Rome)

Mechanical Engineering:

Max Fordham and Partners & OK Design Group (Rome)

Lighting Design:

Equation Lighting

Acoustic Design:

Paul Gilleron Acoustic

Client:

Ministry of Cultural Heritage and Activities
Fondazione MAXXI
National Gallery of Modern Art
Rome

Photographed by Roland Halbe

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback