Advertisement

Restaurant Georges
Jacob + MacFarlane

September 02, 2001 /

Paris, France

georges_1Photo courtesy Jacob + MacFarlane

Restaurant Georges is located on the fifth floor of the Centre Georges Pompidou with a magnificent view of Paris. The building, designed by Renzo Piano and Richard Rogers in the late 1970's, was recently renovated by Renzo Piano. Jacob + MacFarlane won the competition to design the restaurant in 1998.

The structural grid of the building became the architect's conceptual grid that, inflated and deformed, accommodated the program. Through working with the space the architects became interested in the idea of an architecture that derived from what existed; an almost non-architectural non-design response to the space.

This idea led to working with the floor surface; deforming it in such a way that they could insert a series of volumes beneath; creating a new landscape of both interior and exterior conditions.

Georges_2.jpgPhoto courtesy Jacob + MacFarlane

georges_3.jpg
Photo courtesy Jacob + MacFarlane

We wanted to create an architecture that records the dynamic of program and actuality./Jacob + MacFarlane

georges_4.jpg
Photo courtesy Jacob + MacFarlane

georges_5Photo courtesy Jacob + MacFarlane

The floor surface "skin" made of aluminum, a material which when brushed both absorbs and reflects light, reinforces the notion of background; appearing and disappearing.

georges_6Photo courtesy Jacob + MacFarlane

georges_7.jpgPhoto courtesy Jacob + MacFarlane

The series of volumes, kitchen, bar, bathrooms and a VIP room, are slid beneath the "skin" that acted as a stretchable surface absorbing all the programmatic changes and, when finalized, became frozen in the form of four grotto like shapes. Inside the volumes the aluminum walls are coated in bright yellow, red, green and orange rubber.

georges_8.jpg
Photo courtesy Jacob + MacFarlane

georges_9Photo courtesy Jacob + MacFarlane

The architects also worked from the principle that all fluids arrive via the ceiling of the museum and then descend into the four volumes, each volume having its own system of air, water, electricity, becoming a life support of sort. This creates a dialogue with the earlier ideas of flexibility inherent in the building system.

georges_10
Photo courtesy Jacob + MacFarlane

The steel framed tables, with battery operated lights, and chairs are aligned with the overall grid blurring the distinction between the interior and the exterior terrace. The terrace platform is raised 70 centimeter above the floor level creating a "sea" of furniture.

Facts about Restaurant Georges

Interior Area:

900 m2
Terrace: 450 m2

Engineers:
RFR Enginieurs

Acoustics:

Jean-Paul Lamoureux

Contractor:

MAG France

Client:

SNC Costes / Centre Georges Pompidou

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback