Advertisement

Royal Swedish Embassy
Wingårdh Arkitektkontor AB

October 15, 1999 /

Berlin, Germany

swedish_embassy_1.jpg
Photo @ wingardhs.se

The Swedish Embassy is located in the northeastern part of the embassy ensemble. The design refers to the aesthetics of classical Swedish Modernism, for example in the window band and the wall strip of the western facade.

With large glass fronts in the western and southern facades, the embassy building opens onto the plaza. Toward the street side the horizontal louvers of the copper band are open, allowing insight into the embassy building. The facades facing the plaza, following the structure of the copper band, have horizontally accentuated rows of windows.

The facade facing south is framed with white Gotland limestone, the western facade, by contrast, is clad in panels of polished black granite, arranged in strips.

swedish_embassy_2.jpg
Photo: Åke E:son Lindman
swedish_embassy_3.jpg
Photo: Åke E:son Lindman
The central element of the four-story atrium is a spiral staircase faced with birch wood which winds its way up and connects all of the floors. The walls are also clad in wood panels, joined by thin copper strips, resulting in a grid structure.

swedish_embassy_4.jpg
Photo: Åke E:son Lindman
Visitors are led along a large, curved limestone wall into the building. The conference room appears to be floating on the water outside the building.

Facts about Royal Swedish Embassy

Total Area:

1,810 m2

Local architect and site supervision:

Pysall Ruge Architekten 

Client:

The Swedish Foreign Ministry

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback