Advertisement

Queens Museum of Art
Eric Owen Moss Architects

March 11, 2002 /

Queens, New York, USA

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-1Image courtesy EOM Architects

In January 2002 Eric Owen Moss Architects of Culver City, California won first place in a design competition for the expansion of the Queens Museum of Art.

The Queens Museum of Art (QMA) is located in Flushing Meadows Corona Park and currently occupies half of the New York City Building; the only surviving structure from both the 1939 and 1964 World's Fairs. The other half of the building currently houses a skating rink, which will be relocated. The museum will expand to incorporate this space, effectively doubling its size from 45,000 to approximately 100,000 square feet. The museum is the home of the Panorama of The City of New York, the world's largest architectural model.

Moss took the shape of the Panorama and rather than hiding it, he made it a feature that becomes very active. His scheme has enormous sophistication./ Peter Eisenman, Juror

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-2
Sketch courtesy EOM Architects

The initial design gesture is surgical - the center portion of the building is removed - roof, perimeter walls, and first and second level circulation, exposing the Panorama enclosure as a primary solid.

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-3
Model Photo courtesy EOM Architects

Steel roof trusses remain and a re-enclosed central volume surrounding the Panorama becomes the spatial main event for public promenade, art display, music performance, dramatic presentation, and as yet unnamed art of all sorts.

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-4
Model Photo courtesy EOM Architects

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-5
Image courtesy EOM Architects
Cross Section

The Main Event space will be open and flexible. The original floor is removed and the earth excavated, leaving a bowl, gently sloping toward a theoretical center at the base of the Panorama. Temporary seating, oriented toward the Panorama, can be placed within the bowl - an (almost) theatre in the round. Exhibits can be mounted variously over the sloping surface - "stages" within the "theatre" - or hung from the trusses above.

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-6
Image courtesy EOM Architects
Longitudinal Section

Connected to the Main Event space by a carefully orchestrated promenade are the bookstore and café, the Panorama, the World's Fair and Tiffany's permanent collections, and the temporary gallery spaces.

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-7
Image courtesy EOM Architects

A new public circulation ramp climbs the exterior wall of the Panorama enabling views of the Main Event from above. From the second floor, a second ramp up the face of the Panorama provides access to a glazed, multi-purpose exhibition, performance or meeting space with views down into the Panorama exhibit, the Main Event, and the surrounding site. Screen(s) may be attached to the ramps so that film or video may be viewed in the space or projected through the glass to the park outside.

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-8
Image courtesy EOM Architects

Unique among the temporary galleries is the double-height multipurpose space that allows a variety of changing exhibits to be installed. For the largest exhibits and performances, the main space and gallery can be used contiguously by opening the five vertical lift glass doors that divide the space. Individual exhibits or performances can be segregated in countless ways through the use of flexible and moving partitions. Spanning the double-height and Main Event spaces are two catwalks, facilitating objects hanging, projection and lighting.

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-9
Image courtesy EOM Architects

Ongoing exhibits or performances can be viewed by the public in transit, which is encouraged to pass through the Magic Mountain and Main Event space on the way to the zoo, the park, Shea Stadium, or U.S.T.A. National Tennis Stadium. Pedestrian circulation on the site has been redirected from the Beaux Arts axis, affording the option to pass by the perimeter of the Main Event space, viewing the exhibits without actually entering the galleries. The intent of this organizational gesture ("short-cut") is to expose the broader public to contemporary art.

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-10
Model Photo courtesy EOM Architects

The earth excavated from the bowl will be reused to form a linear mountain, creating a presence along the Grand Central Parkway. The west end of the Main Event's grass bowl extends, becoming a sculpture garden to be viewed both from the Parkway and the Museum. Taking full advantage of the Magic Mountain, Museum storage is placed within the mountain, underneath the sculpture garden. The grass embankment provides informal seating or gathering around an exterior exhibit/performance area.

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-11
Sketch courtesy EOM Architects

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-12Model Photo courtesy EOM Architects

A laminated glass "drape" re-encloses the Main Event area. The glass will be transparent, translucent, or opaque by turn depending on the exhibits inside. Glass color is controlled by low voltage wires, which alter the glass from clear to opaque milk white. Water from the drape drains to the two reflecting pools on either side of the east entrance.

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-13Drawing courtesy EOM Architects
Ground Floor Plan

Eric_Owen_Moss-Queens_Museum-14
Drawing courtesy EOM Architects
Second Floor Plan
 

The design strategy for the QMA uncovers the organizational strengths of the original building and simultaneously suggests new prospects for public participation, exhibition and performance space.

Seen at speed or on foot, the QMA will communicate a powerful and intriguing long distance profile.

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback