Advertisement

CCTV Headquarters
OMA

January 14, 2013 /

Beijing, China

OMA-CCTV-Headquarters-1.jpg
Photo: Iwan Baan


CCTV Headquarters, designed by OMA as a reinvention of the skyscraper as a loop, defies the skyscraper's typical quest for ultimate height.

The design combines the entire process of TV-making, formerly scattered in various locations across the city, into a loop of interconnected activities.

OMA-CCTV-Headquarters-2.jpg
Photo: Iwan Baan

OMA-CCTV-Headquarters-3.jpg
Photo: Iwan Baan


The building is visible from most of Beijing; it sometimes comes across as big and sometimes small, from some angles strong and from others soft.

OMA-CCTV-Headquarters-4.jpgPhoto: Iwan Baan

OMA-CCTV-Headquarters-5.jpg
Photo: Philippe Ruault

OMA-CCTV-Headquarters-6.jpg
Photo: Iwan Baan

OMA-CCTV-Headquarters-7.jpg
Photo © OMA

The forces at work within the structure are rendered visible on the facade: a web of triangulated steel tubes - diagrids - that, instead of forming a regular pattern of diamonds, become dense in areas of greater stress, looser and more open in areas requiring less support. The facade itself becomes a visual manifestation of the building's structure.

OMA-CCTV-Headquarters-8.jpg
Photo © OMA

The self-supporting hybrid facade structure features high performance glass panels with a sun shading of 70 percent open ceramic frit, creating the soft silver-grey color that gives the building a surprisingly subtle presence in the Beijing skyline.

OMA-CCTV-Headquarters-9.jpg
Image © OMA

The Facade

Rising from a common platform the two towers lean towards each other and eventually merge in a perpendicular, 75-meter cantilever.

OMA-CCTV-Headquarters-10-construction.jpg
Photo © OMA

OMA-CCTV-Headquarters-11-construction.jpg
Photo © OMA

OMA-CCTV-Headquarters-12-loop.jpg
Drawing © OMA
The Loop

The innovative structure of the building is the result of long term collaboration between European and Chinese engineers to achieve new possibilities for the high-rise.

I am very happy, after years of intense collaboration, that the CCTV building will soon begin to perform its role in the way it is intended./ Rem Koolhaas

OMA-CCTV-Headquarters-13-site-plan.jpg

Drawing courtesy OMA

Site Plan

OMA-CCTV-Headquarters-14-section-aa.jpg
Drawing courtesy OMA

Section AA

OMA-CCTV-Headquarters-15-section-bb.jpg
Drawing courtesy OMA

Section BB

Facts about CCTV Headquarters

Site Area: 

20 ha

Total Area: 599,548 m2
CCTV Tower: 473,000 m2

Height:

1st tower: 234 m
2nd tower: 210 m

Completed:

2012

Client:

China Central Television (CCTV)

Architects:

OMA

Partners-in-charge:

Rem Koolhaas
Ole Scheeren (until 2010)
David Gianotten
Shohei Shigematsu
Ellen van Loon
Victor van der Chijs

Project architects:

Anu Leinonen

Charles Berman
Adrianne Fisher
Plus Team of 100 architects from OMA

Local Design Institute:

ECADI (East China Architectural Design & Research Institute)

Structural/MEP:


Cecil Balmond and Arup

Facade Engineering and Design Consultancy:

Front Inc, New York

Lighting:

Lighting Planners Associates, Tokyo

Acoustics Consultancy:

DHV Building and Industry, Eindhoven

Vertical Transportation Consultants:


Lerch, Bates & Associates, London

High Rise Consultant:

DMJMH+N, Los Angeles

Landscape:

Inside/Outside, Amsterdam

Principal Designer:

Petra Blaisse

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.