Advertisement

House on the Cliff
Fran Silvestre Arquitectos

February 11, 2013 /

Calpe, Alicante, Spain

house-on-the-cliff-1.jpg

Photo: Diego Opazo

The house is located on a cliff site overlooking the Mediterranean Sea. Due to the steepness of the plot and the desire to contain the house in just one level, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and screens adapting to the plot's topography was chosen, thus minimizing the earthwork.

This monolithic, stone-anchored structure generates a horizontal platform from the accessing level, where the house itself is located. The swimming-pool is placed on a lower level, on an already flat area of the site.

house-on-the-cliff-2.jpg

Photo: Diego Opazo

house-on-the-cliff-3.jpg

Photo: Diego Opazo

house-on-the-cliff-4.jpg
Photo: Diego Opazo

house-on-the-cliff-5.jpg

Photo: Diego Opazo

The living room, dining room, kitchen and bedrooms are located at the top level with magnificent views of the sea and framed views of the rocky landscape. A terrace runs the full width of the house.

house-on-the-cliff-6.jpg
Photo: Diego Opazo

house-on-the-cliff-7.jpg

Photo: Diego Opazo

house-on-the-cliff-8.jpg
Photo: Diego Opazo

house_on_the_cliff_9.jpg
Photo: Diego Opazo

house_on_the_cliff_10.jpg
Photo: Diego Opazo

The concrete structure is insulated from the outside and then covered by a flexible and smooth white lime stucco. The rest of materials, walls, pavements, the gravel on the roof... all maintain the same color, respecting the traditional architecture of the area, emphasizing it and simultaneously underlining the unity of the house.

house-on-the-cliff-11.jpg
Sketch courtesy Fran Silvestre Arquitectos

house-on-the-cliff-12.jpg
Drawing courtesy Fran Silvestre Arquitectos

Plan Level 1.1

house-on-the-cliff-13.jpg
Drawing courtesy Fran Silvestre Arquitectos

Plan Level 1.2

house-on-the-cliff-14.jpg
Drawing courtesy Fran Silvestre Arquitectos

Sections

house-on-the-cliff-15.jpg
Model photo courtesy Fran Silvestre Arquitectos

house-on-the-cliff-16.jpg
Model photo courtesy Fran Silvestre Arquitectos

Facts about House on the Cliff

Site Area:

962.84 m2

Built Area:

242 m2

Completed:

2012

Project Team:

Principals in charge:

Fran Silvestre
María José Sáez

Collaborators:

Maria Masià
Adrián Mora
Jordi Martínez
José V. Miguel

Structural Engineer:

David Gallardo


Building Engineers:

Vicente Ramos
Esperanza Corrales
Javier Delgado

Interior Design:

Alfaro Hofmann

Contractor:

Construcciones Alabort

Photographed by Diego Opazo

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback