Advertisement

Tamedia Office Building
Shigeru Ban

January 16, 2014 /

Zürich, Switzerland

Tamedia-Shigeru-Ban-Zurich-1-exterior-night.jpgTamedia Office Building.  Exterior view. Photo © Didier Boy de La Tour

By Ulf Meyer

The use of wood in multi-storey buildings is an art form almost completely buried a hundred years ago. Reinforced concrete structures became the norm worldwide. In recent years, however, the sustainability debate has brought a renaissance to wood and an interest in large, urban, wooden structures has awakened. Shigeru Ban, well-known for his use of paper and paperboard, has built an office building in Zurich made entirely of wood, or to be more precise 2,000 m3 of Austrian spruce.

The site, where Ban's new building is situated, has evolved over the last century as a media center of Switzerland. It all started in 1902 when the Tages-Anzeiger newspaper was headquartered on the site. In the meantime, many other media companies have been added. Today, around 1,500 people work on the site. Through takeovers, the company had added scattered sites in and around Zurich and therefore decided to centralize its editorial activities on the Werd area, where the new building now stands.

The height of seven floors and the mansard roof shape respects the neighborhood perimeter block and the peculiarities of the district. The building, in the heart of the city, houses the headquarters of the group and a radio studio. Inaugurated in July 2013, it is the first building to be designed by Ban in Switzerland.

Tamedia-Shigeru-Ban-Zurich-13.jpgTamedia Office Building.  Interior view.  Cascading stairs. Photo © Didier Boy de La Tour

CO2-Friendly Wooden High-Rise

The construction was done completely without steel reinforcement and consists solely of prefabricated, precision milled timber elements assembled on site. The media house has a glass façade that makes for bright and friendly rooms inside. At the same time it gives the impression of transparency and thus, the structure of the building becomes tangible. A three meter deep double façade along the river side offers "work lounges", some of which extend over two floors and a cascading staircase that connects all five floors, creating short internal connections.

The double façade acts as a thermal buffer and helps with the natural ventilation of the building. The 60 m long glass façade has excellent insulating properties and can be screened with sun shades. The building is operated CO2-free as the heating and cooling comes from geothermal groundwater - without the use of fossil fuels. Good thermal insulation and the use of heat pumps keep the operating costs of the first carbon-neutral wooden skyscraper in Switzerland low.

Tamedia-Shigeru-Ban-Zurich-11-exterior-view-Stauffacherquai.jpgTamedia Office Building.  Exterior view from Werdstrasse. Photo © Didier Boy de La Tour

"Miya-daiku" and "Sukiya-daiku" Traditions

Along with the environmental friendliness, the Tamedia Group wanted high architectural standards - the new building is supposed to also contribute to the image of the company. Innovation and transparency are positive connotations for any media company.

Shigeru Ban designed a wood structure that follows the Japanese "Miya-daiku "and "Sukiya-daiku" traditions: The Miya-daiku characterizes Japanese temples and shrines and is famous for its refined wood joints. The Sukiya-daiku on the other hand is used for the construction of houses and tea rooms with the aesthetic use of rustic materials. The Japanese tradition of carpentry - as represented in the new building in Zurich - do not require the use of glue, nails or screws. The load bearing timber components are simply interlocked and their pin connections are additionally stabilized by a secondary structure.

Tamedia-Shigeru-Ban-Zurich-14.jpgTamedia Office Building.  Interior view. Meeting room. Photo © Didier Boy de La Tour

Modern, Not Old Fashioned

However, the design is not "old-fashioned". Ban used the precision of CNC-milled components to create the largest timber frame construction in Switzerland. Wood construction experts computer-controlled the milling of 3,600 m3 of spruce into columns, posts and beams. At the construction site, workers put together this giant kit. Extensive studies were needed to ensure structural safety and compliance with fire regulations.

At the Blumer Lehmann Co., the elements were put together into tall wooden frames of five floors and erected with a crane on site. Then the 5.5 m long cross bars were inserted, the crane ropes dissolved and the frames released and the wooden frames connected. After the insertion of the floors and ceilings (also made of wood), came the installation of the glass façade.

Tamedia-Shigeru-Ban-Zurich-2-intermediate_space.jpg
Tamedia Office Building.  Interior view.  Cascading stairs. Photo © Didier Boy de La Tour

The Return of Wood

Zurich's Tamedia building shows that timber construction technologies have matured. The result is now in the hands of innovative architects, engineers and builders to rediscover wood construction for large, inner city buildings that are architecturally exciting: Wood is not only a renewable resource and thus, if it comes from sustainably managed forests, an environmentally friendly material. Also, its appearance, smell and feel pleases the human soul.

Tamedia-Shigeru-Ban-Zurich-7-staircase.jpgTamedia Office Building.  Interior view.  Cascading stairs. Photo © Didier Boy de La Tour

Tamedia-Shigeru-Ban-Zurich-10.jpgTamedia Office Building.  Interior view. Detail of wooden beams and columns. Photo © Didier Boy de La Tour

Tamedia-Shigeru-Ban-Zurich-9-facade.jpgTamedia Office Building. Exterior view from Werdstrasse. Facade detail. Photo © Didier Boy de La Tour

Tamedia-Shigeru-Ban-Zurich-12-exterior-view-werdstrasse.jpgTamedia Office Building. Exterior view from Werdstrasse. Photo © Didier Boy de La Tour

Facts about Tamedia Office Building

Cost: 50 million Swiss Francs

Space: 8,900 m2 of space for 480 employees

Floors:  7 (including mezzanine gallery)

Total floor area:  8,905 m2

Area for Stauffacherquai 8:  1,350 m2

Amount of wood used:  2,000 m3

Architect:  Shigeru Ban Architects Europe, Paris

Master plan:  Itten+Brechbühl AG, Bern

Main contractor:  HRS Real Estate AG, Frauenfeld

Wood supplier:  Blumer-Lehmann AG, Gossau

Last updated: January 16, 2014

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback