Advertisement

Museum of Liverpool
3XN

July 18, 2012 /

Liverpool, England

museum_of_liverpool_1.jpg
Photo: Phillip Handforth

Located at the UNESCO World Heritage Site, between the Albert Dock and the Pier Head, and next to a row of prominent historic buildings dubbed "The Three Graces" the museum building is conceived as inclined or elevated platforms, gradually forming a sculptural structure.

Visible from both the river and the city the museum contributes to the public promenade flow along the Docks. The enormous gabled windows open up towards the City and the Harbor, and therefore symbolically draw history into the Museum, while at the same time allow the curious to look in.

museum_of_liverpool_2.jpg
Photo: Phillip Handforth

The Museum connects the city together on many levels - physically, socially and architecturally. The idea of creating a Museum as a nexus in both physical and symbolic expression has been central from the start. I am very satisfied to see that this ideal is carried out to the full in the completed structure./Kim Herforth Nielsen, 3XN

museum_of_liverpool_3.jpg
Photo: Phillip Handforth

museum_of_liverpool_4.jpg
Photo: Phillip Handforth

museum_of_liverpool_5.jpg
Photo: Pete Carr

The exterior is characterized by geometric panels of Jura limestone cut into a range of shapes, including elongated triangular shapes for much of the facade. Creating the pattern into a relief gives the facade an element of variation, as the changing light and shadow affect the relief's expression.

museum_of_liverpool_6.jpg
Photo: Pete Carr
museum_of_liverpool_7.jpg
Sketch courtesy 3XN
The outdoor areas around the Museum offer seating with views to the water adding to the dynamic urban environment and serving as a meeting point for locals and visitors alike. The theme is carried through into the museum's central atrium, with its sculptural sweeping staircase leading up to the galleries further encouraging social interaction.

museum_of_liverpool_8.jpg
Photo: Pete Carr

museum_of_liverpool_9.jpg
Photo: Pete Carr

museum_of_liverpool_10.jpg
Photo: Pete Carr

museum_of_liverpool_11.jpg
Photo: Pete Carr

I view staircases as a central social room. It's my experience that stairs are the generator for social interaction. People speak together when they walk together up or down a staircase. If the staircase is sculpturally executed and at the same time gives the user a beautiful overview, people will want to use it.  The central staircase creates an animated central space in a building and ties together various rooms and floors in an organic way. It is also space optimizing in that people can avoid long corridors, which almost always contributes in a positive way to a building./Kim Herforth Nielsen, 3XN

Sustainability was one of the key drivers for the design since the inception of the project. The BREEAM process and Bespoke assessment criteria allowed sustainable benchmarks to be carefully weighed up and evaluated against one another to establish the most suitable and beneficial solution for the development.

museum_of_liverpool_12.jpg
Photo: Adam MoerkSite Model
museum_of_liverpool_13.jpg
Photo: Adam MoerkModel

museum_of_liverpool_14.jpg
Sketch courtesy 3XN

museum_of_liverpool_15.jpgDrawing courtesy 3XNGround Floor Plan

museum_of_liverpool_16.jpg
Drawing courtesy 3XNFirst Floor Plan

museum_of_liverpool_17.jpg
Drawing courtesy 3XNSecond Floor Planmuseum_of_liverpool_18.jpg
Drawing courtesy 3XNSectionmuseum_of_liverpool_19.jpg
Drawing courtesy 3XNSection

Facts about Museum of Liverpool

Total area:

13,000 m2

Architect:

3XN
Kim Herforth Nielsen
Bo Boje Larsen
Kim Christiansen

Engineer:

Buro Happold

Contractor:

Pihl Galliford Tryg

Landscape:

Schønherr Landscape Architects

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback