Advertisement

Iberê Camargo Museum (ICM)
Álvaro Siza

June 08, 2009 /

Porto Alegre, Brazil

Because of the steepness of the slope, the museum had to be developed as a vertical construction./Álvaro Siza


ibere_camargo_1.jpg
Photo © Fernando Alda

Settled into the lush green hillside like a giant sculpture, the first building in Brazil by Álvaro Siza preserves the collection of more than 4000 works by Iberê Camargo, the master of Brazilian expressionism.

The base of the building is a long platform, 0.90 meters above street level, under which part of the program areas are located. The main building volume cuts through the escarpment.

ibere_camargo_2.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_3.jpg
Photo © Fernando Alda

Siza chose white concrete as the main construction material as a means to establish a dialogue with modern Brazilian architecture.

Concrete allows for great flexibility in the organization of volumes and shapes. In Brazil there is an important tradition of concrete utilization. Modern Brazilian architecture is so rich and varied, and it pushes its own limits when using this material, that it would make no sense to use anything else instead./Álvaro Siza

You enter the museum under the concrete ramps that define the vertical space, open to the sky, in front of the museum.

ibere_camargo_4.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_5.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_6.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_7.jpg
Photo © Fernando Alda

The nine galleries and circulation ramps surround a towering central atrium, with the ramps extending to the exterior as enclosed walkways cantilevered across the front facade. Vertical circulation, two elevators and two sets of stairs, are located at each end of the building.

ibere_camargo_8.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_9.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_10.jpg
Photo © Fernando Alda

The print shop, artists' studios and a café are located in low buildings along the sidewalk.

ibere_camargo_11.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_12.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_13.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_14.jpg
Photo © Fernando Alda

Natural light enters the central atrium space through skylights or openings in the curved walls. The galleries are open to the atrium, or enclosed by four meter tall removable panels that allows for light to enter between them and the ceiling. The galleries on the top floor receive natural light, supplemented by artificial lighting, through double glazed skylights. Single windows along the ramps frame views of the Guaíba River and Porto Alegre's downtown skyline.

ibere_camargo_15.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_16.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_17.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_18.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_19.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_20.jpg
Photo © Fernando Alda

ibere_camargo_21.jpg
Photo © Fernando Alda

The building is environmentally responsible, aiming to restore the original landscape on the banks of the site (12,000 square meters of green space formally donated to the Foundation by the Municipal Environment Secretariat). It has low energy consumption using a small effluent-treatment station for on-site liquid and solid waste treatment. The water produced from this process is used for watering the vegetation. The hillside includes a nature trail with identification of native species to be opened to the public in partnership with the Gaia Foundation.

ibere_camargo_22.jpg
Sketch courtesy Álvaro Siza Vieira
ibere_camargo_23.jpg
Sketch courtesy Álvaro Siza Vieira
ibere_camargo_24.jpg
Model photo courtesy Álvaro Siza Vieira

ibere_camargo_25.jpg
Model photo courtesy Álvaro Siza Vieira
ibere_camargo_26.jpg
Drawing courtesy Álvaro Siza VieiraSite Plan
ibere_camargo_27.jpg
Drawing courtesy Álvaro Siza VieiraFirst Floor Planibere_camargo_28.jpg
Drawing courtesy Álvaro Siza VieiraSecond Floor Planibere_camargo_29.jpg
Drawing courtesy Álvaro Siza VieiraThird Floor Planibere_camargo_30.jpg
Drawing courtesy Álvaro Siza VieiraFourth Floor Planibere_camargo_31.jpg
Drawing courtesy Álvaro Siza VieiraRoof Planibere_camargo_32.jpg
Drawing courtesy Álvaro Siza Vieira
ibere_camargo_33.jpg
Drawing courtesy Álvaro Siza VieiraSection

Facts about Iberê Camargo Museum (ICM)

Architect:

Building Area: 8,326 m2


Álvaro Siza Vieira

Principals in Charge:

Barbara Rangel
Pedro Polonia

Project Team:

Michele Gigante
Francesca Montalto
Atsushi Ueno
Rita Amaral

Project Management:
José Luiz Canal

Enterprise Coordinator:

José Luiz Canal

General Contractor:

Camargo Correa

General Consultants:

Pedro Simch

Structural Engineering:

Gop
Jorge Nunes da Silva
Ana Silva, Raquel Dias
Filipa Abreu

HVAC:

Gop
Raul Bessa

Electrical:

Gop
Raul Serafim
Maria da Luz
Alexxandre Martins

Hidraulic:

Gop
Raquel Fernandes
Acustical: Gop
Higini Arau

Photographed by Fernando Alda

Client:

Fundacao Iberê Camargo

Last updated: May 26, 2014

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.