Advertisement

James Simon Gallery
David Chipperfield Architects

chipperfield-james_simon_1.jpg
Image © David Chipperfield Architects

As a continuation of Friedrich August Stüler's forum architecture, the New Entrance Building will complete the Museum Island ensemble between the Kupfergraben canal and the west facade of the Neues Museum.

The project involves rearranging the relationships and open spaces between the Pergamon Museum and the Neues Museum (restored by David Chipperfield Architects), and giving architectural form to the large-scale urban qualities of the site.

chipperfield-james_simon_2.jpg
Image © Stiftung Preussischer Kulturbesitz/Imaging Atelier

A new colonnade continues Stüler's colonnade, which at the moment ends at the Neues Museum, and forms a small colonnaded courtyard. As if it were built topographically, a high plinth occupies the bank of the Kupfergraben canal. Corresponding with the risalit basis of the Pergamon Museum, this new raised plateau is level with the Pergamon Museum's main exhibition floor.

chipperfield-james_simon_3.jpg
Photo © Richard Davies

The actual building volume of the New Entrance Building is situated between the elevated colonnade and the new colonnaded courtyard.

chipperfield-james_simon_4.jpg
Photo © Richard Davies

A wide, open outdoor staircase develops from the front end of the building facing the Lustgarten as a generous entrance motif, providing the main access to the New Entrance Building. The visitor will thus be led to the upper level, corresponding with the Pergamon Museum's main exhibition floor.

chipperfield-james_simon_5.jpg
Image © David Chipperfield Architects

The architectural language of the New Entrance Building adopts existing elements of the Museum Island, predominantly from the outdoor architecture, such as built topography, colonnades and outdoor staircases. An authentically contemporary building is developed from this context, whose architectural language reflects classical architecture without copying it. The materiality of the building in reconstituted stone with natural stone aggregate blends in with the polychrome material palette of the Museum Island with its limestone, sandstone and rendered facades.

chipperfield-james_simon_6.jpg
Sketch © David Chipperfield Architects

chipperfield-james_simon_7.jpg
Drawing © David Chipperfield Architects
Site Plan


chipperfield-james_simon_8.jpg

Drawing © David Chipperfield ArchitectsMain Level Plan

chipperfield-james_simon_9.jpg Drawing © David Chipperfield ArchitectsLongitudinal Section
chipperfield-james_simon_10.jpg
Drawing © David Chipperfield Architects
Cross Section 


Facts about James Simon Gallery

Total area:

9,500 m2

Estimated completion: 2013

Represented by:

BBR Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung IV

User:

Staatliche Museen zu Berlin

Landscape Architects:

Levin Monsigny

Structural Engineer:
IGB Ingenieurgruppe Bauen

Service Engineers:

JMP Ingenieurgesellschaft mbH and Inros Lackner AG

Project Management:

Wenzel + Wenzel

Client:

Stiftung Preußischer Kulturbesitz

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback