Advertisement

Metzo College
Erick van Egeraat

September 18, 2007 /

Doetinchem, The Netherlands

metzo_college_1.jpg
Photo courtesy EEA

A compact building with a strong identity within the landscape. The new Metzo College, replacing three existing school buildings, houses a school for vocational education as well as public sport facilities.

Located in an open green area, the main design objective was to preserve the existing open surroundings as much as possible. This resulted in a compact pyramid shaped building, which integrates into, and respects the surrounding landscape. In addition, the compact building mass also optimises the internal planning and orientation within the building, and it enhances the social aspect of this type of education.

metzo_college_2.jpg
Photo courtesy EEA

The concept comprises a compact volume of 6 storeys with the landscape raised to allow for the main entrance to be located on the third level. This central location optimises the students circulation within the building.

metzo_college_3.jpg
Photo courtesy EEA

metzo_college_4.jpg
Photo courtesy EEA

metzo_college_5.jpg
Photo courtesy EEA

metzo_college_6.jpg
Photo courtesy EEA

From the entrance visitors have access to other public functions such as the restaurant and the gym, located on the lower levels with the entrance beneath the raised landscape.

A large patio, placed above the entrance level, cuts the floor. The placement of the patio, hanging from the roof, allows daylight to enter into the building. It also allows for clear orientation within the building.

metzo_college_7.jpg
Photo courtesy EEA

metzo_college_8.jpg
Photo courtesy EEA

On the typical floor plans, open study areas, individual study corners and workstations for teachers are located along the patio. Classrooms are located along the façade of the building. This results in a flexible layout in which real life situations can be simulated.

metzo_college_9.jpg
Photo courtesy EEA

metzo_college_10.jpg
Photo courtesy EEA

The goal was to offer identifiable workspaces for students and teachers and to allow for efficient use of space with a maximum of flexibility.

The building is inviting on the one hand and provides a sense of security on the other.

metzo_college_11.jpg
Drawings courtesy EEA
Site Plan

metzo_college_12.jpg
Drawings courtesy EEA
Ground Floor Plan


metzo_college_13.jpg
Drawings courtesy EEA
Second Floor Plan
metzo_college_14.jpg
Drawings courtesy EEA
Fifth Floor Plan


metzo_college_15.jpg
Drawings courtesy EEA
Section AA


metzo_college_16.jpg
Drawings courtesy EEA
Section BB

Facts about Metzo College

Gross floor area:

16.400 m2 (incl. public sports facilities)

User:
Metzo College, Doetinchem

Architect:

EEA
Erick van Egeraat
Michiel Raaphorst

Project team:
Rowan van Wely
Ann-Christin Hillebrand
Paul Blonk
Marie Prunault
Tanya Albertoe
Marlies Quack
Ronald Ubels
Suzanne Lüthi
Gertjan Nijhoff
Léon Wielaard
Ard Hoksbergen
Peter Toering
Ellen van Genechten
Contributors:
Jacob Haagerup
Jerry van Veldhuizen
Kristjan Kaltenbach
Christoph Michael
Robert Chamski
Jesse Treurniet
Bart Steenwegen
Niels Verheyen

Renderings:
Peter Heavens
Stevens Simons

Associated architects:
Rotterdam Structural engineer ABT-C, Delft

Mechanical:

ABT-I, Velp

Electrical:

ABT-I, Velp

Acoustical:

Peutz, Molenhoek

Landscape:

Poldergast, Polsbroek

Client:

Stichting CoVoa
Doetinchem

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback