Advertisement

Counceling Center Hejmdal
Gehry Partners, LLP

September 21, 2009 /

Aarhus, Denmark

hejmdal_1.jpg
Photo © Thomas Mayer

The new Counceling Center, named Hejmdal, is a renovation of an existing 1908 building, designed by the Danish architect Rudolf Clausen, which served as a gateway to the Aarhus Hospital campus.

hejmdal_2.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_3.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_4.jpg
Photo © Thomas Mayer

The design maintains the existing historic house walls and windows and inserts two floor levels of program above the expanded lower level of the house. These floors are supported independently from the existing exterior walls creating an uninterrupted space, or canyon, allowing natural light from the new glass roof to reach all levels of the house.

hejmdal_5.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_6.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_7.jpg
Photo © Thomas Mayer

Intended to be a "house without doors" the design offers cancer patients and their families a comfortable environment during the treatment process by providing various programs on 3 levels. The main circulation is by a staircase located in a steel and glass tower, or an elevator in the brick tower.

hejmdal_8.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_9.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_10.jpg
Photo © Thomas Mayer

A workshop area for painting and small art projects, a gym, a lounge and administrative support functions are located on the garden level with access to the garden and a new amphitheater.

hejmdal_11.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_12.jpg
Photo: arcspace

On the first level or "Town Square" a lounge area, group dining area, demonstration kitchen for cooking classes provides more public areas for social interaction.

hejmdal_13.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_14.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_15.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_16.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_17.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_18.jpg
Photo: arcspace

The completed building goes far beyond our expectations with the atmosphere, in a very natural way, expressing all the resources necessary when fighting a disease like cancer. We waited until the building was completed to give us an idea for a name. Hejmdal, the God of sunlight and protector of human and spiritual values in Nordic Mythology, was a natural choice for Frank Gehry's first Scandinavian building...in perfect harmony with Nordic architecture.

/Henrik Kruse, Director

The top floor, bathed in natural light, is the more private area with group and smaller counceling rooms and lounge areas. The mechanical shades on the glass roof are adjustable.

hejmdal_19.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_20.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_21.jpg
Photo © Thomas Mayer

hejmdal_22.jpg
Photo: arcspace

The "Love Chandelier," a large neon lamp measuring two meters in diameter, was created for the building by Danish artist Erik A. Frandsen. Energy is transmitted through the glowing neon tubes, like a living organism, making the lamp shine like a sun in all the colors of the spectrum.

hejmdal_23.jpg
Photo: Ole Hein Pedersen

Erik A. Frandsen "The Real. Unnaturalism" exhibition.
Erik A. Frandsen "The Double Space" exhibition.

HRH Crown Princess Mary of Denmark officially opened the Counceling Center on
September 21, 2009.

Facts about Counceling Center Hejmdal

Total area:

600 m2

Design Architect:
Gehry Partners, LLP

Design Partners:

Frank Gehry / Edwin Chan

Project Architect:

Yoram LePair

Project Manager:

Earle Briggs

Executive Architect:

Cubo Arkitekter A/S

Structural/MEP-FP Engineer:

Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma

Landscape Architect:

Kristine Jensen

Client:

The Foundation for the Danish Cancer Society's Patient Support

Thomas Mayer

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback