Advertisement

Foundation Louis Vuitton
Gehry Partners, LLP

January 08, 2007 /

Paris, France

Foundation_Louis_Vuitton_1.jpg
Photo courtesy Gehry Partners, LLP

The Foundation Louis Vuitton will be located at the Jardin d'Acclimatation, adjacent to the Bois de Boulogne on the westside of Paris. The building will serve as a gateway to the Jardin, with an entrance hall located at ground level serving both as the entry to the museum as well as the entry to the Jardin.

Foundation_Louis_Vuitton_2.jpg
Photo courtesy Gehry Partners, LLP

This central hall is designed to be an active social space, featuring a café and an interactive documentation center. A large, multi-purpose space located directly adjacent to the entrance hall will be accessible to the public and may be used as an auditorium accommodating 340 persons, an exhibition space, or event space. The Foundation LV will include a series of educational facilities for children intended to complement the existing activities for children and families located in the Jardin.

Foundation_Louis_Vuitton_3.jpg
Photo courtesy Gehry Partners, LLP

The museum area of the building will include a series of galleries designed to accommodate the display of both the permanent collection, as well as temporary exhibitions. The museum will also include a number of "chapels," each of which will be dedicated to site-specific installations created by individual artists.

Foundation_Louis_Vuitton_4.jpg
Photo courtesy Gehry Partners, LLP

As visitors move from gallery to gallery within the museum, large expanses of glass will provide breathtaking views, integrating the landscape into the experience of the museum and creating a strong link between the between the museum and the Jardin. Site-specific art works located in the Jardin adjacent to the museum will further reinforce this relationship.

The use of glass as the primary exterior material plays a principal role in the architecture of the Foundation Louis Vuitton. Its transparency ensures that the building will complement the surrounding natural environment.

The Foundation Louis Vuitton will serve as a bridge between the Bois de Boulogne, an extensive park on the western edge of Paris, and the Jardin d'Acclimatation, a children's amusement park located within the Bois de Boulogne.

Foundation_Louis_Vuitton_5.jpg
Sketch courtesy Frank Gehry

Foundation_Louis_Vuitton_6.jpg
Photo: arcspace Foundation Louis Vuitton design area at GP

Facts about Foundation Louis Vuitton

Total area:

8,900 m2
Museum: 3,200 m2

Design Architect:
Gehry Partners, LLP

Design Partner:

Frank Gehry -

Project Designer:

Edwin Chan

Project Manager:

Marc Salette

Project Architect:

Laurence Tighe

Client:

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.