Advertisement

Sinclair Garden Pavilion
Hodgetts + Fung

October 06, 2003 /

Pasadena, California, USA

Pasadena-1.jpg
Photo: arcspace

The Sinclair Garden Pavilion is the first finished building of the Master Plan, a collaboration between Frank Gehry and Alvaro Siza, to expand the Pasadena campus.  

The Art Center College of Design moved  to the Craig Ellwood designed building on the 175 acre site overlooking the Rose Bowl in 1977.

Pasadena-2.jpg
Photo: arcspaceThe Ellwood walkway.

The Pavilion serves as an alternative lounge for the art center's student body. As part of the design process Craig Hodgetts led a charrette with fifty students acting as clients; the students decided on the site, a favorite student hangout with great views of the Valley and Pasadena, and the allocation of space.

Pasadena-3.jpg
Photo: arcspace

In order to be "liberated" from the Miesian coordinates of the existing building  the architects developed a concept in which structural elements, similar to those employed by Craig Elwood, would be deployed to a new purpose.

Pasadena-4.jpg
Photo: arcspace

The overscaled structural system provides a link to the existing campus architecture while the apparently random grid suggests a less disciplined level of activity. Special built-up sections of steel tubing were required to meet formal and structural requirements. Unfinished concrete, fiberglass, and galvanized steel create a robust framework for exhibitions, video projections, and casual hours.

Craig Hodgetts demonstrates the manually operated systems.

Pasadena-5.jpg
Photo: arcspace

Pasadena-6.jpgPhoto: arcspace

Pasadena-7.jpgPhoto: arcspace

Pasadena-8.jpgPhoto: arcspace

The buildings roof structure far exceeds it's footprint thus broadening the potential uses of the pavilion. Cost savings were achieved by incorporating existing handicap ramps as integral parts of the design.

Pasadena-9-.jpg
Drawing courtesy  Hodgetts + Fung
Site Plan

Pasadena-10.jpg
Drawing courtesy  Hodgetts + Fung

Facts about Sinclair Garden Pavilion

Area:

6,000 ft2

Client:

Art Center College of Design

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.