Advertisement

DJ House
[i]da Arquitectos

August 20, 2012 /

Carcavelos, Portugal

dj_house_1.jpg
Photo Joao Morgado

From the outside, the privately owned three-story house appears as a simple white cube. However, the simplicity of the facade contrasts with the complexity on the inside.

DJ House is divided by a central patio. Placed on the lower level the patio makes a rectangular cut in the side of the house, a courtyard-like chip in the white cube. It is around this central division that the architects have organized the interior spaces of the house.

dj_house_2.jpg
Photo Joao Morgado

The main entrance on the south side of the house leads alongside the patio to the center of the ground floor level. East of the entrance the ground floor is opened down to the basement level which creates a vertical space facing the public street. Down in the high-ceilinged living room, recessed from the street level, domestic privacy is ensured.

dj_house_3.jpg
Photo Joao Morgado

dj_house_4.jpg
Photo Joao Morgado

dj_house_5.jpg
Photo Joao Morgado

Heading the opposite direction of the entrance, west of the patio, the ground floor continues on one plane into the kitchen and dining room. In this end of the house, large windows give a panoramic view to the backyard garden.

dj_house_6.jpg
Photo Joao Morgado

dj_house_7.jpg
Photo Joao Morgado

Next to the central backdoor, which mirrors the main entrance, two parallel staircases connect the ground floor with the level below and above. All of the indoor stairs are white like the interior wall surfaces.

On the first floor level two balconies open the DJ House further: One is located in the courtyard section next to the outdoor staircase, which leads to the larger terrace on the roof. Unlike the interior staircases the exterior staircase is inverted the parallel movement, and the stairs are in metallic, gray shades that match the terrace decks.

dj_house_8.jpg
Photo Joao Morgado

dj_house_9.jpg
Photo Joao Morgado

The other balcony faces the street via a square cut-out window in the east facade. A small rectangular hole in the roof above creates another vertical space towards the terrace and the sky.

dj_house_10.jpg
Photo Joao Morgado

The interiors of the upper level are the private areas. One suite is located in the western end of the house, while the eastern hosts two smaller bedrooms. The bedrooms both have access to the balcony facing the street.

Large apertures establish the contact between interior and exterior. In the horizontal space the relationship is made by the continuity with the garden while in the vertical space is the blue sky that dominates the entire landscape.

[i]da Arquitecto



dj_house_11.jpg
Drawing courtesy [i]da ArquitectBasement Plan

dj_house_12.jpg
Drawing courtesy [i]da Arquitectos Ground Floor Plandj_house_13.jpg
Drawing courtesy [i]da ArquitectosFirst Floor Plan

dj_house_14.jpg
Drawing courtesy [i]da ArquitectosSection


Facts about DJ House

Total Area:

283 m2

Architects:

[i]da Arquitectos
Ivan De Sousa
Ines Antunes

Construction:

Simão & Martins

Engineer:

Matriz XXI 

Photographed by Joao Morgado

 

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback