blank

B30
KAAN Architecten

June 28, 2017 /

Hague, The Netherlands

B30_KAAN Architecten_Image01.jpg
The interior renovated B30 by KAAN Architecten. Photograph by Karin Borghouts.

By Nina Tory-Henderson

Sited on the historical arterial route, Bezuidenhoutseweg, from which it gets its name, the historic B30 (Bezuidenhoutseweg 30) has a commanding street presence in the center of The Hague. An imposing structure with a distinct architectural character, this Grade 1 heritage listed building was originally constructed in 1917, designed by the then chief government architect Daniel EC Knuttel. The challenge for KAAN Architecten was to transform this neoclassical ministerial building - reflecting the austerity and hierarchical government of the time in its enclosed, compartmentalized plan - into a well-functioning contemporary work place.

B30_KAAN Architecten_Image02.jpg
The imposing street presence of the original neoclassical building is maintained. Photograph by Karin Borghouts.

While the exterior maintains the monumentality and solidity of the historic façade, emblematic of the early 20th century authoritarian state, the interior gives way to a series of open, transparent and inviting spaces. The bright, airy expansions are carefully interwoven with the existing mass to create a new, clearly defined and unified complex.

B30_KAAN Architecten_Image03.jpg
Newly inserted transparent and open workspaces. Photograph by Sebastian van Dammes.

B30_KAAN Architecten_Image3.1.jpg
Open floor plan shared spaces on the ground floor, visually connected to the adjacent garden. Photograph by Karin Borghouts.

The renovation houses the Dutch government's new knowledge center, comprised of five separate organizations. KAAN Architecten have transformed the structure into a 'state-of-the- art' working space for its various tenants, characterized by transparent and generous spaces that encourage and nurture practices of collaboration, interaction and debate.

B30 now gives space to contemporary ideas regarding government transparency. A spatial expression of a shared vision that will inspire curiosity and invite research and debate."/KAAN Architecten


The ground floor serves as a 'public arena', an accessible and transparent shared space between the various tenants and the public, containing a café, library, auditorium, meeting and seminar rooms. This open ground floor is subtly expressed through the façade, with slightly enlarged openings that are given a different formal treatment than the upper levels. The ground floor passageways all align to create direct sightlines between the street, gardens and forest, bringing B30's diverse surrounding context deep within the interior, as well as simplifying orientation and way-finding.

B30_KAAN Architecten_Image04.jpg
The café opens up to the gardens with full-height glazed pivoting doors. Photograph by Sebastian van Dammes.

B30_KAAN Architecten_Image05.jpg
The subtle hint of the open ground floor expressed in the facade. Photograph by Karin Borghouts.

A generous five-storey atrium sits at the plan's center which floods the adjoining spaces with light and visually connects the various levels. The void frames a specially commissioned mosaic on the ground floor by Dutch artist Rob Birza, which is contemporary in its vibrancy and graphic quality, while taking from classical geometries.

These sympathetic yet contemporary interventions continue throughout the renovation. For KAAN the existing building fabric was not a 'dead museum piece' that had to be worked on, but a vital and living part of the design, a framework to work with and in response to. The architects conducted a thorough analysis of the building, mapping out it's essential qualities in order to intervene in a sensitive and meaningful manner. The renovation which has resulted is a quiet contemporary one, that sits consciously and in conversation with the original building. The interior façade surrounding the central atrium is made up of a series of arched openings that align with the structure - classical in form but contemporary in its detailing; the skylights in both the atrium and foyers are faceted, sculptural forms which take from the original ubiquitous coffered ceilings (positioned for optimal dispersion of light while preventing overheating); the new façade matches the tones of the original building, but made of sandblasted concrete frames filled with stone.

B30_KAAN Architecten_Image06.jpg
Classical forms reinterpreted with contemporary detailing. Photograph by Karin Borghouts.

B30_KAAN Architecten_Image07.jpg
Photograph by Karin Borghouts.

B30_KAAN Architecten_Image08.jpg
Sculpted skylights which echo the original coffered ceiling. Photograph by Karin Borghouts.

KAAN Architecten's sensitive renovation of Daniel EC Knuttel's ministerial building maintains the stately qualities of the original building, while providing a space that represents contemporary ideas regarding government transparency.

B30_KAAN Architecten_Image09.jpg
Site plan. Image courtesy of KAAN Architecten

B30_KAAN Architecten_Image10.jpg
Ground floor plan. Image courtesy of KAAN Architecten.

B30_KAAN Architecten_Image11.jpg
Cross Section. Image courtesy of KAAN Architecten.

B30_KAAN Architecten_Image12.jpg
Longitudinal Section. Image courtesy of KAAN Architecten.

Facts about B30

Architect:

KAAN Architecten

Client:

Central Government Real Estate Agency (Rijksvastgoedbedrijf)

Design phase:

August 2012 - April 2015

Construction phase:

January 2015 - February 2017

Total floor area:

21.000 sqm

Building costs:

31.000.000 €

Contractor:

Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam


Construction advisor:

Pieters Bouwtechniek, Delft


Restoration advisor:

Braaksma & Roos Architectenbureau, The Hague


Technical installations advisor:

Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam


Construction W+E installations:

Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam; Deerns, Rijswijk

Building physics, fire control and acoustics:

Deerns, Rijswijk


Financial advisor:

RebelGroup, Rotterdam

Lighting design:

Studio Rublek, Schiphol

Mosaic design artist:

Rob Birza (1962, Geldrop, NL)


Terrazzo mosaic realisation:

Van der Zande Terrazzo en Mozaiek (Eric van der Zande and Marco Maarschalkerweerd)

Monumental staircase and Minister's Room lighting fixture:

Jan Pauwels

Wooden furniture:

13 Speciaal, Rotterdam

Last updated: June 28, 2017

See also

Copyright 1999 - 2017 arcspace all rights reserved.