Advertisement

The Wedge
Lundgaard & Tranberg

August 21, 2006 /

Copenhagen, Denmark

1wedge.jpg
photo: arcspace

The two-stage architectural competition, won by Lundgaard & Tranberg, consisted of a new faculty building and an overall plan for the future expansion of the entire CBS campus.

The new faculty building is situated on a tapering site, framing the longitudinal main footpath through the campus area, and rounding off the campus area towards Solbjerg Place.

Named the "Wedge," because of its wedge-shaped geometry, the main body of the 4-story building rests on an organically shaped one-story base that appears as an extension of the campus landscape.

2wedge.jpg
photo: arcspace

Two equally important entrances take the form of passages through the ground floor landscape where the most public areas, café, lounge and study places, are located on stepped platforms.

3wedge.jpg
photo: arcspace

4wedge.jpg
photo: arcspace

5wedge.jpg
photo: arcspace

6wedge.jpg
photo: arcspace

The interior is organized around a 5-story atrium, the unifying spatial focus, where two glass elevators and a spiral staircase connect to the upper floors.

7wedge.jpg
photo: arcspace

8wedge.jpg
photo: arcspace

Large circular skylights draws daylight into the depth of the building. There are few fixed elements which allows for flexible room sizes with access from the open walkways around the atrium.

The atrium also forms part of the climate control system, based primarily on natural ventilation.

9wedge.jpg
photo: arcspace

10wedge.jpg
photo: arcspace

The exterior is characterised by floor high shutters in various materials, giving the building an always changing facade determined by the weather, the time of day or night, and the changing activities behind the facade.

11wedge.jpg
photo: arcspace

The expansion of the campus area will take place in step with changing needs, ensuring at all times that the campus area retains its unified look, tied together by a few distinct landscape elements: a central promenade, gently undulating lawns and a number of large groves of red oak.

12wedge.jpg
Drawing courtesy Lundgaard & TranbergSite Plan
13wedge.jpg
Drawing courtesy Lundgaard & TranbergFirst Floor Plan
14wedge.jpg
Drawing courtesy Lundgaard & TranbergMezzanine Plan
15wedge.jpg
Drawing courtesy Lundgaard & TranbergLongitudinal Section

Lene Tranberg was recently awarded the C.F. Hansen Medallion, the highest honor for an architect in Denmark.

Facts about The Wedge

Total floor area:

10,700 m2
Basement area: 2,900 m2

Architects:
Lundgaard & Tranberg

Engineers:

Niras A/S

Landscape architects:

Marianne Levinsen / Algreen & Bruhn

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback