Advertisement

Hong Luo Club
MAD

July 30, 2007 /

Beijing, China

hongluo_1.jpg
Photo: Shu He

The expansion of Beijing city has intensively accelerated the development of its periphery area for the last few years, which thereby helped develop the first space typology in China. In the meantime, the suburbian areas emerged gradually.

A wood bridge was introduced as an access to the Club House. The house has two branches, one is a swimming pool floating on the lake, the other is an underwater platform. The architectural form is shaped by people's circulation. Two major roads converge at the center of the house and reach all the way up along an ascending roof. The ever changing water surface joins the ascending roof, expressing the transition from liquid to solid. The space structure and the functions of the house are integrated naturally.

hongluo_2.jpg
Photo: Shu He
hongluo_3.jpg
Photo: Shu He

The main access to the house will bring the visitor to 1,300 mm under water, where people feel like walking in the lake. The access road ascends to the ground level gradually as it nears the house, which reveals the main function of the building - a gathering space. The roof shape is a projection of the linear, functional organization of the ground level's program. The outdoor swimming pool is built into the lake, which keeps the surfaces of the natural and the artificial water at the same level.

Hong Luo Club House creates an ever changing space that echoes with the surroundings, where people and the nature are united. The mountain and the water provide hope and inspirations for people who live in concrete woods.

Facts about Hong Luo Club

Total area:

487.2 m2

Architect:
MAD

Director:

Yansong Ma
Yosuke Hayano

Project Architect:

Florian Pucher

Design Team:

Shen Jun
Christian Taubert
Marco Zuttioni
Yu Kui

Associate Architects & Engineers:

IDEA Design Studio

Client:

Beijing Earth Real Estate

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.