Advertisement

Bailly School Complex
Mikou Design Studio

July 12, 2010 /

Saint-Denis, France

bailly_1.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

The shape of the roof and the glazed brick give reference to the lanterns in cathedrals.

The Bailly School Complex, on the rue de Bailly, is situated on a site being developed by Plaine Commune who sees the project as an initiator for the reorganization of the district.

The complex forms a wall on the rue de Bailly pulling back in one area to allow for the ramp leading to the main entrance. The ramp is sheltered by the colorful second story awnings.

bailly_2.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

bailly_3.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

The brick base extends into an internal brick street which functions as an interspace area to access both schools, the recreation centre, and also serve as the connection to the various functions.

The preschool, the recreational center and the elementary school are connected by an interior street open to the forecourt. Circulation is horizontal and the classrooms, organized north south on two levels, are protected from noise by interior gardens.

bailly_4.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

bailly_5.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

bailly_6.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

bailly_7.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

Towards the rue de Bailly the facades are glazed to protect the privacy of the children, towards the interior gardens the facades are transparent.

bailly_8.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

bailly_9.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

bailly_10.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

bailly_11.jpg
Photo: Florian Kleinefenn

Because of the tall surrounding buildings the design of the roof was a crucial factor of the project. It is the fifth facade, a bright colored pallet, visible from the rue de Bailly by the children.

bailly_12.jpg
Drawing courtesy Mikou Design Studio
Site Plan


bailly_13-.jpg
Drawing courtesy Mikou Design Studio
Ground Floor Plan


bailly_14.jpg
Drawing courtesy Mikou Design Studio
Second Floor Plan

bailly_15.jpg
Drawing courtesy Mikou Design Studio
Roof Plan


bailly_16.jpg
Drawing courtesy Mikou Design Studio
Section

bailly_17.jpg
Drawing courtesy Mikou Design Studio
Color Concept

bailly_18.jpg
Drawing courtesy Mikou Design Studio
Color Concept

Facts about Bailly School Complex

Site area:

5,200 m2
Building area: 3,000 m2
Gross floor area: 7,000 m2

Architect:
Mikou Design Studio

Structural Engineer:

INGEROP

Environmental Engineer:

TRIBU

Colors Designer:

Ruedi Baur

Client:

City of Saint-Denis

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback