blank

University Library, Faculty of Engineering and Architecture
OFFICE KGDVS

May 16, 2016 /

Ghent, Belgium

University_Library_OFFICE_1.jpegUniversity Library, Ghent. Photograph by Bas Princen, Courtesy of OFFICE KGDVS

By Jason Dibbs

OFFICE Kersten Geers David Van Severen's University Library for the Faculty of Engineering and Architecture at the University of Ghent has been aptly described by the practice as a "pavilion-like piece of furniture" inserted into an existing 19th century Physics Hall. Yet, it also offers a striking architectural statement concerning the future outlook for well-considered, yet affordable heritage interventions.

This innovative adaptive reuse project has created 3 traversable levels of library storage, forming a perimeter around a monumental atrium space. The Meccano-like linearity and materiality of the prefabricated steel panels, some vertically-sliding, forms circulation routes, office areas and flexible book shelving and storage options, offering a striking counterpoint to the grandeur and ornamentation of the existing building. The insertion of the library architecture into the existing 19th century building is seen as unlocking the potential of the site. According to OFFICE's Kersten Geers, "Architecture… it's something like an obstruction, it's like a barrier… We believe that exactly this very specific, very direct quality is its main asset. It's able to divide and organise…" Simultaneously, the design also draws emphasis to the soaring verticality of the space, and in doing so offers a reinterpretation of the grand library design tradition of the 19th century. OFFICE KGDVS's ethos, of producing projects that "…are direct, spatial and firmly rooted in architectural theory" underpins the seemingly simple geometric framework of prefabricated panels, revealing inherent complexities and potentialities.

University_Library_OFFICE_2.jpeg
Creative adaptive reuse generates flexible spaces. Photograph by Bas Princen, Courtesy of OFFICE KGDVS

The striking symmetrical and geometric aesthetic qualities, colour palette and playfulness of OFFICE KGDVS's architectural images echo the revolutionary work of the now legendary 1960's Italian architecture firm, Superstudio, as well as the London-based avant-garde architectural group, Archigram. Central to the creative language of Kersten Geers and David Van Severen are collage and model-making, for which the relatively young firm are fast gaining international recognition, with current exhibitions of their work at the ETH Zurich and BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels.

University_Library_OFFICE_3.jpg
Concept collage, University Library. Courtesy of OFFICE KGDVS

University_Library_OFFICE_4.jpgUniversity Library Model. Courtesy of OFFICE KGDVS

University_Library_OFFICE_5.jpgInterior close-up, University Library Model. Courtesy of OFFICE KGDVS

Accolades for the University Library by OFFICE KGDVS include the 2015 Belgian Prize for Architecture in the 'Single-family house/small intervention' Category. Of the adaptive reuse project, the international jury panel, comprising Lone Wiggers, Ricardo Bak Gordon and Stephen Bates, said: "The project formulates a delicate and intelligent answer to a complex programme, based on a single idea. It adds atmosphere and modernity to the existing character of the hall, without compromising the architectural continuity of the whole."

OFFICE KGDVS's exploration of parsimonious, linear aesthetic qualities and intelligent use of prefabricated steel panelling in the creation of flexible spaces, is continued in more recent projects, most notably the recently opened flagship store for Paco Rabanne, on Rue Cambon in Paris.

In the University Library for the Faculty of Engineering and Architecture at the University of Ghent, OFFICE's Kersten Geers and David Van Severen have created a European benchmark for economically viable heritage adaptive reuse, through an innovative and flexible design that both unifies and enhances an existing monumentally proportioned 19th century Physics Hall.

University_Library_OFFICE_6.jpgAelbrecht-maes construction model, University Library. Courtesy of OFFICE KGDVS

University_Library_OFFICE_7.jpgStructural details - Aelbrecht-maes construction model, University Library. Courtesy of OFFICE KGDVS

University_Library_OFFICE_8.jpgOFFICE's innovative circulation design - Aelbrecht-maes construction detail, University Library. Courtesy of OFFICE KGDVS

Facts about University Library, Faculty of Engineering and Architecture

Client:

University Library, Faculty of Engineering and Architecture

Location:

University of Ghent, Belgium

Project Architects:

OFFICE KGDVS

Construction Partner:

Aelbrecht-Maes Metaalconstructies

Budget:

EUR 650,000

Site:

285m2

Last updated: May 16, 2016

See also

Copyright 1999 - 2017 arcspace all rights reserved.