blank

Design Museum London
OMA

February 08, 2017 /

London, United Kingdom

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_1.jpg
Design Museum London. Photograph by Gareth Gardner © the Design Museum

By Jason Dibbs

John Pawson's collaboration with OMA, Allies and Morrison, and Arup on the new home for the Design Museum in West London is characterized by an incredible level of detail: from the rearticulation of the immense and innovative existing roof structure to the subtle and sophisticated interior finishes.

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_2.jpg
Design Museum London - existing copper-clad roof. Photograph by Gravity Road © the Design Museum

The new Design Museum occupies the heritage listed former Commonwealth Institute pavilion, forming the centrepiece and public component of OMA's Holland Green residential development in Kensington, London. The project brief for the museum called for the adaptive reuse and revitalization of the existing building-including the preservation of its iconic copper-clad hyperbolic paraboloid roof. The Commonwealth Institute pavilion was itself considered an important example of British post-war modernism, designed by Sir Robert Matthew, and completed in 1962. Hence, the importance of the retention of its most iconic feature-the manta-ray-like roof-in its latest iteration as the new home of London's Design Museum.

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_3.jpg
Design Museum London - interior finishes and internal roof structure. Photograph by Hufton + Crow © the Design Museum

OMA partnered with ARUP and local architectural practice, Allies and Morrison on the preservation of the copper-clad roof structure and the design of the new façade, which pays close aesthetic homage to the former one. The retention of the existing roof required the implementation of a temporary steel structure to prop it 20-metres above the ground whilst the original concrete slab floors were removed and replaced to facilitate the additional scale and functionality of the building. The original façade was replaced with a double glazed skin-detailed to replicate the blue hue of the original-to improve natural illumination and the environmental performance of the museum.

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_4.jpg
Design Museum London-façade. Photograph by Gareth Gardner © the Design Museum

Concerning the adaptive reuse of the Commonwealth Institute pavilion, OMA's partner in charge for the development, Reiner de Graaf, has stated that: "in conceiving a future for one of London's modernist buildings, we pay tribute to a period that continues to inform contemporary architecture. The Design Museum is flanked by the new residential blocks; like discreet servants, their restrained, orthogonal geometries pose a contrast to the dramatic hyperbolic lines of the historic exhibition hall's roof."

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_5.jpg
Design Museum London-circulation around the central atrium. Photograph by Gareth Gardner © the Design Museum

John Pawson's subtle and sophisticated approach to materiality is perfectly expressed in the museum's central atrium, featuring a palette of oak, marble and concrete, framing the ceiling structure of the paraboloid roof. The various programs of the museum-consisting of permanent and temporary exhibition galleries, learning spaces, event spaces and a café-are easily traversable via oak staircases and central circulation routes forming the perimeter of the atrium space.

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_6 v2.jpg
Design Museum London-sketch. John Pawson © the Design Museum

Perhaps the designer himself, John Pawson, has best articulated the significance of his collaboration with OMA, Allies and Morrison, and Arup in redefining the heritage listed 1960s building at Holland Park as the new home of the Design Museum. Pawson stated: "there are 'moments' in the building that I relish every time I walk around, but I think it is really the way everything comes together-the new and the old-that gives me the greatest pleasure. I hope the Design Museum shows people that you don't have to tear down and start from scratch to make exciting new cultural spaces."

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_7 v2.jpg
Design Museum London-site sketch. John Pawson © the Design Museum

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_8 v2.jpg
Design Museum London-lower basement plan. John Pawson © the Design Museum

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_9 v2.jpg
Design Museum London-upper basement plan. John Pawson © the Design Museum

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_10 v2.jpg
Design Museum London-ground floor plan. John Pawson © the Design Museum

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_11 v2.jpg
Design Museum London-first floor plan. John Pawson © the Design Museum

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_12 v2.jpg
Design Museum London-mezzanine plan. John Pawson © the Design Museum

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_13 v2.jpg
Design Museum London-second floor plan. John Pawson © the Design Museum

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_14 v3.jpg
Design Museum London-section a. John Pawson © the Design Museum

Design_Museum_John_Pawson_OMA_London_15 v3.jpg
Design Museum London-section b. John Pawson © the Design Museum

Facts about Design Museum London

Total Floor Area:

10,000sqm

Location:

Kensington High Street, London

Design Architect:

John Pawson; OMA; Allies and Morrison; and Arup

Project cost:

£83-million

Last updated: February 08, 2017

See also

Copyright 1999 - 2017 arcspace all rights reserved.