Advertisement

Seoul National University Museum
OMA

November 27, 2006 /

Seoul, South Korea

seoul_national_university_museum_1.jpg
Photo: Chuck Choi

The design for the Seoul National University Museum is driven by the relationship of the campus to the community and serve as a link between them.

This linkage is the defining operation behind the project's morphology. The operation is a slice through the maximum building envelope and establishes a pedestrian connection between the community and the campus.

seoul_national_university_museum_2.jpg
Photo: Chuck Choi

seoul_national_university_museum_3.jpg
Photo: Chuck Choi

The hovering mass generated by this slice is modulated by the circulation path and site topography. This mass is a cantilevered structural steel shell bearing on a concrete core.

seoul_national_university_museum_4.jpg
Photo: Chuck Choi

seoul_national_university_museum_5.jpg
Photo: Chuck Choi

Circulation through the building is a continuation of the defining slice, internally the path bifurcate and spirals inward. As one enters the building the circulation affords connections to the different programs.

seoul_national_university_museum_6.jpg
Photo: Chuck Choi

There are four basic program areas: Exhibition, Educational, Library and Operations. The educational spaces, the lecture hall and auditorium, benefit from the slope formed by the slice, and internally accommodate ramped seating.

seoul_national_university_museum_7.jpg
Photo: Chuck Choi

seoul_national_university_museum_8.jpg
Photo: Chuck Choi

The library inhabits the center and structural core of the building. Peripheral and central circulation paths create two spiraling loops, which allow program contiguity in the building.

The exhibition space, located at the top, is designed for expansion by allowing its invasion of the educational spaces. This invasion and resultant multi use of the educational spaces for exhibition purposes are articulated by a ramped circulation path and in materiality.

seoul_national_university_museum_9.jpg Photo: Chuck Choi

seoul_national_university_museum_10.jpg
Photo: Chuck Choi

The monolithic volume is strategically punctuated towards specific site views, consequently exposing moments of its structural framework.

seoul_national_university_museum_11.jpg
Photo: Chuck Choi

seoul_national_university_museum_12.jpg
Photo: Chuck Choi

The building is further defined by a selection of finishes and materials, which articulate its compositional elements and functional requirements.

seoul_national_university_museum_13.jpg
Drawing courtesy OMAConcept Diagram
seoul_national_university_museum_14.jpg
Model photo courtesy OMA

seoul_national_university_museum_15.jpg
Model photo courtesy OMAProgram

seoul_national_university_museum_16.jpg
Drawing courtesy OMA
seoul_national_university_museum_17.jpg
Drawing courtesy OMASection
seoul_national_university_museum_18.jpg
Drawing courtesy OMAEntrance Level Plan
seoul_national_university_museum_19.jpg
Drawing courtesy OMALecture Level Plan
seoul_national_university_museum_20.jpg
Drawing courtesy OMAExhibition Level Plan

Facts about Seoul National University Museum

Total area:

4,478 m2

Architects:
OMA/Rem Koolhaas

Partner-in-charge:
Rem Koolhaas

Associate-in-charge:
Kunle Adeyemi

Concept:
Roberto Otero
Shiro Ogata
George Bucher

Schematic & Design development:
Rodrigo Nunez
Jeremy Godenir
Camia Young
Steffi Wedde
Natacha Fricout
Daniela Zimmer
Antonis Karides
Rodney Eggleston with Minsuk Cho

Local Architect:
Samoo Architects & Engineers

Structural Engineer:
Ove Arup & Partners

Landscape Consultants:
Inside-Outside, Petra Blaisse

Client:

Seoul National University Museum

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback