Advertisement

Museum Liaunig
querkraft architekten

September 29, 2008 /

Carinthia, Austria

museum_liaunig_1.jpg
Photo: Lisa Rastl

The main body of the Museum Liaunig cuts through a densely wooded, steep-sided embankment, projecting out on both ends, with only a small part of the outstretched building visible. Rather than removing the soil, excavated ground is used to remodel the site.

At one end the building cantilevers thirty meters out over the steep site, making it clearly visible to approaching visitors.

At the opposite end there is an unparalleled view of the landscape and the river Drau, seventy meters below.

museum_liaunig_2.jpg
Photo: Lisa Rastl

museum_liaunig_3.jpg
Photo: Lisa Rastl

The museum entrance zone is orientated toward both the center of Neuhaus and the nearby historical castle, owned by the museum's patron.

museum_liaunig_4.jpg
Photo: Lisa Rastl

The substantial viewing storage depot is one of the main areas of the museum. Stretching the entire length of the gently sloping approach to the main exhibition hall, visitors are accompanied by this "wine cellar of art." This underground volume offers the possibility to organize a variety of exhibitions by virtue of flexible screens and lighting arrangements.

museum_liaunig_5.jpg
Photo: Lisa Rastl

The core of the building is a 160 meter long exhibition hall covered by a curved translucent skin, that lets in daylight.

museum_liaunig_6.jpg
Photo: Lisa Rastl

museum_liaunig_7.jpg
Photo: Lisa Rastl

museum_liaunig_8.jpg
Photo: Lisa Rastl

The 13 meter wide, 7 meter tall hall, with protected terraces at each end, is organized with mobile exhibition panels.

museum_liaunig_9.jpg
Photo: Lisa Rastl

museum_liaunig_10.jpg
Photo: Lisa Rastl

museum_liaunig_11.jpg
Photo: Lisa Rastl

museum_liaunig_12.jpg
Photo: Lisa Rastl

The graphic collection is located in a cone shaped room adjacent the ramped entrance. The gold collection is a separate chamber connected by a small corridor.

Set into the hill the building benefits from the temperate environment. A geothermal heat pump utilizes the constant ground temperature. Daylight substitutes artificial light as much as possible. Industrial materials like concrete, glass and sheet metal dominate the visible portion of the building.

museum_liaunig_13.jpg
Drawing courtesy querkraft architektenSite Plan

museum_liaunig_14.jpg
Drawing courtesy querkraft architektenPlan

museum_liaunig_15.jpg
Drawing courtesy querkraft architektenLongitudinal Section

Facts about Museum Liaunig

Total area:

4,810 m2

Project architect:
Erwin Stättner

Project team:

Sandra Denk
Dominique Dinies
Vera Kittler
Janine Hochrieser
Jan Geldermann
Charlotte lieske
Tobias Colz
Petra Meisenbichler
Dana Rakova

General contractor:

Werkstatt Wien

Structural engineering:

Werkraum Wien Ingenieure

Project management:

Jan Umlauf

Building technology:

Dr. Pfeiler gmbh

Building services:

Strabag Technik

Daylight simulation:

Klaus Pokorny

Client:

dkfm Herbert Liaunig

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback