Advertisement

Padre Pio Pilgrimage Church
Renzo Piano

May 01, 2004 /

San Giovanni Rotondo, Italy

padre_pio_church_1.jpg
Photo: Christian Richters

The newly inaugurated church, will serve the large number of pilgrims visiting the place where Saint Padre Pio used to live.

Visitors are guided up the slope, along a long straight pedestrian path with garden terrace zones extending along its sides.

The path is aligned with the entryway arch to the church and to the great cross that emerges, almost 40 meters tall, as a focal point on arrival. The first nine columns of the parvis, reaching a height of 25 meters, support the eight bells that form the original belltower of the church.

padre_pio_church_2.jpg
Photo: Christian Richters

padre_pio_church_3.jpg
Photo: Christian Richters

I have tried to arrange the vast spaces and surfaces in such a way that the gaze of visitors can be lost between the sky, the sea and the earth.

/Renzo Piano

In the design by Renzo Piano, the worshippers are enveloped by a gigantic snail shape, the outline of which is formed by a three-quarter circle of steadily decreasing radius. The materials, selected to express simplicity and solidity, are local stone, wood and glass.  The immense roof skin is finished in pre-patinated copper with a supporting structure of wood and limestone.

padre_pio_church_4.jpg
Photo: Christian Richters

The supporting structure consists of two intermeshing rows of Apricena stone arches arranged in a circle, a total of 21, that form an inner and an outer ring with the arches of the outer ring representing scaled-down copies of the inner ones. The arches of the inner ring originate in the centre of the three-quarter circle, where the altar is located.

padre_pio_church_5.jpg
Photo: Christian Richters

padre_pio_church_6.jpg
Photo: Christian Richters

Since the spans of the arches steadily decrease, with the decreasing radius of the circle, a spiral shape is created that is reminiscent of a snail's shell. The radial structure, divided into sectors seating 300-400, brings the assembly as close as possible to the altar. The arch construction,  together with a secondary structural system  made of wood, supports the wood ceiling. To allow for a certain amount of play in the event of an earthquake steel cables have been stretched between the arches.

The area, enclosed by the three-quarter circle of the outline, forms the apex of a triangular square that slopes down towards the entrance. The huge stained glass window, set in the stone arch, filters the light entering the church that, otherwise, remains in semi-darkness with only a light well above the altar.

padre_pio_church_7.jpg
Photo: Christian Richters

padre_pio_church_8.jpg
Photo: Christian Richters

padre_pio_church_9.jpg
Photo: Christian Richters

The pavement, covered with slabs of the same stone as the arches, connects the church and the forecourt, and continues into the hall, blurring the transition between the forecourt and the interior. The forecourt holds up to 30,000 people who, because of the open, connection between church interior and forecourt, can take part in the celebrations. The crypt, chapels, confessionals and several modern administrative and event rooms are located in the 11,000 square meter basement.

padre_pio_church_10.jpg
Sketch courtesy Renzo Piano
padre_pio_church_11.jpg
Drawing courtesy Renzo Piano Building Workshop

padre_pio_church_12.jpg
Model photo courtesy Renzo Piano Building Workshop

padre_pio_church_13.jpg
Model photo courtesy Renzo Piano Building Workshop

The cost of the building, which took 10 years to design and build, has been met entirely by contributions from the faithful.

The use of the material TECU® Patina creates an interesting link between tradition and innovation. Copper of the TECU® Patina brand is already pre-patinated on one side using an industrial process at the factory, and thus has the appropriate green surface right from the outset while, at the same time, the working properties of copper are fully retained. The green patina typical of church roofs is therefore immediately present without having to wait for decades of oxidation.

Facts about Padre Pio Pilgrimage Church

Church area:

6,000 m2
Outside court: 9,000 m2
Copper roof surface: 19,500 m2

Architects:
Renzo Piano Building Workshop S.R.L.

Structural engineering:

Favero & Milan Ingegneria S.r.l.

Consulting engineers:

Ove Arup & Partners

Wood construction:

Merk Holzbau GmbH & Co KG

Acoustics:

Helmut Müller, Germany

Construction:

Fabbrica Della Chiesa Soc. Consortile S.R.L., Cantiere

Copper specialists:

KM Europa Metal AG

Copper processor:

WAL S.R.L., Bregnano / Como

Client:

Frati Minori Cappuccini (Foggia province)

Photos courtesy Christian Richters, Münster 

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback