Advertisement

Rolex Learning Center
SANAA

April 21, 2010 /

Lausanne, Switzerland

rolex_1.jpg
Photo © Iwan Baan

The Rolex Learning Center is above all a library and learning space devoted to the cultivation of knowledge by an array of different methods.

It has one of the largest collections of scientific literature in Europe, with over 500,000 volumes. In addition, an exciting range of new pedagogical technologies in the building, as well as the layout itself, are innovations to the public's approach to texts and learning.

rolex_2.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_3.jpg
Photo © Iwan Baan
Located centrally on the EPFL campus, and its new hub, the building is essentially one continuous structure spread over the site. The building is rectangular in plan, but appears to be more organic in shape because of the way that its roof and floor undulate gently, always in parallel. With few visible supports, the building touches the ground lightly, leaving an expanse of open space beneath, which draws people from all sides towards a central entrance.

rolex_4.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_5.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_6.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_7.jpg
Photo © Iwan Baan
The most audacious aspect of the new library is its lack of physical boundaries. The large open space is defined by its artificial geography. It groups silent and calm zones along its hills and slopes, rather than offering traditional cloistered study rooms. As well as providing social areas and an impressive auditorium, the building lends itself to the establishment of quiet zones and silent zones, acoustically separated areas created through changes in height.

rolex_8.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_9.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_10.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_11.jpg
Photo © Iwan Baan
The slopes, valleys and plateaus within the building, as well as the shapes made by the patios, all contribute to these barrier-free delineations of space. In addition, clusters of glazed or walled "bubbles" make small enclosures for small groups to meet or work together in. 

rolex_12.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_13.jpg
Photo © Iwan Baan
Inside, the hills, valleys and plateaus formed by the undulation often make the edges of the building invisible, though there are no visual barriers between one area and the next. Instead of steps and staircases, there are gentle slopes and terraces.

Clearly, but without dividing walls, one area of activity gives way to another. Visitors stroll up the gentle curves, or perhaps move around the space on one of the specially designed "horizontal lifts," elegant glass boxes, whose engineering is adapted from everyday lift design.

rolex_14.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_15.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_16.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_17.jpg
Photo © Iwan Baan
The topography lends an extraordinary fluidity to the building's flexible open plan - a flow that is emphasized by fourteen voids in the structure, of varying dimensions. These are glazed and create a series of softly rounded external 'patios', as the architects describe them. The patios are social spaces and provide a visual link between the inside and the outside. They are very much part of the building.

rolex_18.jpg
Photo © Iwan Baan
rolex_19.jpg
Photo © Iwan Baan

We did not make a normal one-room space but incorporated patios and topography to organize the program such that each is separated and connected at the same time. The large one-room space undulates up and down creating an open space under the building so that people can walk to the center of the building. This enabled us to make one main entrance at the center of the building.
/SANAA

The Rolex Learning Center is a highly energy-efficient building which, for its low energy consumption, has received the coveted Minergie label - the standard used in Switzerland for measuring environmental excellence in buildings.

rolex_20.jpg
Model photo courtesy SANAA
rolex_21.jpg
Model photo courtesy SANAA
rolex_22.jpg
Rendering courtesy SANAA
rolex_23.jpg
Rendering courtesy SANAA

Facts about Rolex Learning Center

Site Area:

288,714 ft2
Footprint: 66,273 ft2
Floor Area: 121,391 ft2

Architects:
Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa

Project Team:

Yumiko Yamada
Rikiya Yamamoto
Osamu Kato
Naoto Noguchi
Mizuko Kaji
Takayuki Hasegawa
Louis-Antoine Grego 

Contractor:

Losinger Construction SA

Project Management:

Botta Management Group AG

Local Architect:

Architram SA

Structural Base Concept:

SAPS / Sasaki and Partners

Structural Engineers: 

B+G Ingenieure Bollinger
Grohmann GmbH

Photographed by Iwan Baan

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback