Advertisement

Netbureau Araneum Headquarters
Søren Robert Lund Architects

September 08, 2003 /

Copenhagen, Denmark

netbureau_1.jpg
Photo: arcspace

With its distinct architecture and location Building 90, a former U-boat assembly-plant, contributes to the preservation of the unique atmosphere on Holmen.  

The design of the new headquarters for a multimedia business involved the conversion of the U-boat assembly plant, built during the first half of the 20th century, and the addition of two smaller connecting buildings. The concept behind  the design was to create flexible open workstations, respecting individual needs, and promote communication between co-workers.

netbureau_2.jpg
Photo: arcspace

Lund used the symmetry of the old E-shaped building, arranged around a central staircase tower, as a contrast to the design of the new additions. Both additions  are modern interpretations of the industrial architecture with their glass and steel facades. The Main Entrance and Canteen are located in the new buildings that both have  roof terraces.

netbureau_3.jpg
Photo: arcspace

netbureau_4.jpg
Photo: arcspace

The building is entered  from a new waterfront Plaza paved with pale colored asphalt.  In the conversion of the interior Lund has kept the  feeling of the former U-boat plant  by exposing heavy details and using industrial materials.

netbureau_5.jpg
Photo: arcspace

netbureau_6.jpg
Photo: arcspace

To preserve the experience of the tremendous volume of the assembly-hall the two new floors, constructed at a shipyard, are designed as hanging decks and literally slid into place. To emphasize the "hanging deck" feeling, and the 14 meter ceiling height, open spaces are left between the floors and the exterior walls. The former canal that extended into the space has been filled with concrete.

netbureau_7.jpg
Photo: arcspace

netbureau_8.jpg
Photo: arcspace

The Traverse Crane, that was built to lift over 20 metric ton, has been preserved and renovated with all of its characteristic elements.

netbureau_9.jpg
Photo: arcspace

netbureau_10.jpg
Photo: arcspace

Flexible and mobile partitions will be used, between  the workstations, elevators and staircases, on the two new decks and the ground floor. The wood and linoleum floors,  steel ceiling and staircases, reflect  the history of Building 90 and Holmen.

  netbureau_11.jpg
Model photo courtesy Søren Robert Lund Architects
netbureau_12.jpg
Drawing courtesy Søren Robert Lund ArchitectsWest facade

netbureau_13.jpg
Drawing courtesy Søren Robert Lund ArchitectsLongitudinal Section

netbureau_14.jpg
Drawing courtesy Søren Robert Lund ArchitectsCross Section

Facts about Netbureau Araneum Headquarters

Total Area:

4,200 m2

Architects:
Søren Robert Lund Architects

Project Team:     

Søren Robert Lund
Christian Lund
Ane Ebbeskov Olsen
Jonas Berglund

Client:

Netbureau Araneu

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.