Advertisement

Vision City
Sparch

September 21, 2009 /

Kuala Lumpur, Malaysia

visioncity_1.jpg
Image courtesy Sparch

The original Vision City was intended for completion more than a decade ago but when financial problems halted the construction work it left the site with a massive piece of bare concrete structure.

The current owner acquired the development rights with the intention of dressing up the existing mass, located four monorail stops from Kuala Lumpur's main shopping district, into a new icon for the neighbourhood and the city.

Sparch's vision for the development goes beyond the brief of interior fit out and facade cladding as that would merely amount to a conversion of use of the pre-defined spaces. To truly transform the current spaces within the block and also its relationship to the street, Sparch cracked open the monolith, hollowing out the central portion to create a hybrid space - a voluminous garden naturally ventilated but sheltered from the elements - that is an extension of the urban fabric.

visioncity_2.jpg
Image courtesy Sparch

With the originally planned hermetic air-conditioned box now drawing the streetscape into its carved out volume, Vision City deviates from the mold of the ubiquitous modern mall, engaging more directly its immediate surroundings, physically as well as visually, to realize the urban rejuvenation that its developers and urban planners are envisioning for the neighborhood.

visioncity_3.jpg
Image courtesy Sparch

visioncity_4.jpg
Image courtesy Sparch

visioncity_5.jpg
Image courtesy Sparch

visioncity_6.jpg
Image courtesy Sparch

The strategy of bringing the outside in and up has practical values beyond creating new spatial and sequential experiences, it provides for more facade frontage and exposure to retail units. The through-slot that breaks the original facade monotony allows differential treatments to either side of it.

visioncity_7.jpg
Image courtesy Sparch

visioncity_8.jpg
Image courtesy Sparch

With the creation of the elevated Garden, Sparch aims to achieve at least 30% additional savings in air-conditioning load over the development's original design. Critical to the scheme is the climatic comfort conditions on the Garden level and the central platforms suspended within that volume. Besides ensuring the printed filigree canopy keeps out monsoon rains and direct tropical sunlight, other environmental challenges include maximization of natural wind flow by sculpting the central void and reduction of humidity levels via strategic mechanical means.

visioncity_9.jpg
Image courtesy Sparch


visioncity_10.jpg
Drawing courtesy SparchGround Level Plan

visioncity_11.jpg
Drawing courtesy SparchCourtyard Level Plan

visioncity_12.jpg
Drawing courtesy SparchLevel Five Plan

Facts about Vision City

Total area:

30,000 m2
Mall area: 100,000 m2

Projected Construction Start: End of 2009

Design Director:

Stephen Pimbley

Project Team:

Ho Hsiu Yen
Chong Sing Keat
Lim Wen Hui
Alvin Fong
Michael Gibert
Tan Kim Lee
Darmaganda

Project Manager:

CapitaLand Commercial Project Management

Local Architect:

Michael Ong

Quantity Surveyor:

Davis Langdon Seah Sdn Bhd

M&E Engineer:

Li-Zainal Sdn Bhd

Client:

Quill Retail Malls Sdn Bhd

C&S Engineer:
RSP Engineers Sdn Bhd

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.