Advertisement

Linked Hybrid
Steven Holl Architects

June 07, 2010 /

Beijing, China

linked_hybrid_1.jpg
Photo © Iwan Baan

The Linked Hybrid complex in Beijing aims to counter the current privatized urban developments in China by creating a twenty-first century porous urban space - inviting and open to the public from every side.

The urban experience of space, through multifaceted spatial layers, makes the Linked Hybrid an "open city within a city." The project promotes interactive relations and encourages encounters in the public spaces.

linked_hybrid_2.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_3.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_4.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_5.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_6.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_7.jpg
Photo © Iwan Baan

The ground level contains micro-urbanisms of small scale shops surrounding the large grey-water recycling pond with water lilies and grasses. In the winter the pool freezes to become an ice-skating rink. On the intermediate level of the lower buildings, public roof gardens offer tranquil green spaces, and at the top of the eight residential towers private roof gardens are connected to the penthouses.

linked_hybrid_8.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_9.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_10.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_11.jpg
Photo © Iwan Baan

From the 12th to the 18th floor a multi-functional series of sky bridges with a swimming pool, a fitness room, a café, and a gallery, connects the eight residential towers and the hotel tower, and offers views over the city.

linked_hybrid_12.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_13.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_14.jpg
Photo © Iwan Baan

The polychrome of Chinese Buddhist architecture inspires a chromatic dimension. The undersides of the bridges and cantilevered portions are colored membranes that glow with projected nightlight and the window jambs are colored by chance operations, based on the "Book of Changes," with colors found in ancient temples.
/Steven Holl

linked_hybrid_15.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_16.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_17.jpg
Photo © Iwan Baan

The cinematheque is not only a gathering venue but also a visual focus to the area. The cinematheque architecture floats on its reflection in the shallow pond, and projections on its facades indicate films playing within. The first floor of the building, with views over the landscape, is left open to the community.

linked_hybrid_18.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_19.jpg
Photo © Iwan Baan

linked_hybrid_20.jpg
Photo © Iwan Baan

Geo-thermal wells provide Linked Hybrid with cooling in summer and heating in winter, and make Linked Hybrid one of the largest green residential projects.

Linked Hybrid contains 644 apartments.

linked_hybrid_21.jpg
Photo courtesy Steven Holl ArchitectsAerial View
linked_hybrid_22.jpg
Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsSite Plan


linked_hybrid_23.jpg
Sketch courtesy Steven Holl ArchitectsFloating landscape


linked_hybrid_24.jpg
Sketch courtesy Steven Holl ArchitectsConcept
linked_hybrid_25.jpg
courtesy Steven Holl ArchitectsConcept Sketch

linked_hybrid_26.jpg
Sketch courtesy Steven Holl ArchitectsPool Sketch

linked_hybrid_27.jpg
Model photo courtesy Steven Holl Architects

linked_hybrid_28.jpg
Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsGround Floor Plan
linked_hybrid_29.jpg
Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsTypical Floor Plan

linked_hybrid_30.jpg
Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsSection A - A
linked_hybrid_31.jpg
Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsSection B - B

Facts about Linked Hybrid

Total area:

220,000 M2

Design Architect:
Steven Holl, Li Hu

Partner in Charge:

Li Hu

Project Architect:

Hideki Hirahara

Assistant project Architect:

Yenling Chen

Associate Architects:

Beijing Capital Engineering Architecture Design Co. LTD

Structural Engineer:

Guy Nordenson and Associates

Mechanical Engineer:

Transsolar

Landscape Architect:

Steven Holl Architects

General Contractor:

Beijing Construction Engineering Group

Client:

Modern Green Development Co.
Ltd.

Photographed by Iwan Baan

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback