Advertisement

Sarphatistraat Offices
Steven Holl Architects

October 04, 2004 /

Amsterdam, The Netherlands

1-Sarphatistraat.jpg
Photo: arcspace
The new addition to the renovated Singel Gracht building, the former Federal Warehouse of Medical Supplies, has replaced one of the outbuildings on the canal side of the four - story brick "U" building.

A new boardwalk with public benches and a row of special cypress trees along the canal marks the new public space.

2-Sarphatistraat.jpg
Photo: arcspace

The new large conference room pavilion, available to the public for weddings, meetings, and other events, has been built directly on the foundation wall of the new mechanical parking system (capacity 48 cars).

3-Sarphatistraat.jpg
Photo: arcspace

4-Sarphatistraat.jpg
Photo: arcspace

Sponge-like spaces in a plan and section were developed with passages, storage, etc., located between the perforated walls. The building scale of the pavilion is thus related to detail scales in the renovation.

5-Sarphatistraat.jpg
Photo: arcspace

6-Sarphatistraat.jpg
Photo: arcspace

The concept of "Patterns in a Chromatic Field", inscribed in a rectangular "sponge", establishes a series of perspectival overlapping interior spaces animated by "phenomenal screens of color." The screens form a spatial and experiential frame containing services such as lighting, supply and return air grilles.

The perforated screens developed in three dimensions are analogous to the "Menger Sponge" principle of openings continuously cut in planes approaching zero volume.

7-Sarphatistraat.jpg
Photo: arcspace

8-Sarphatistraat.jpg
Photo courtesy Steven Holl Architects

9-Sarphatistraat.jpg
Sketch courtesy Steven Holl Architects

Facts about Sarphatistraat Offices

Net Floor Area:

Addition: 3,500 ft2
Renovation: 50,000 ft2

Design Architect:
Steven Holl, Justin Korhammer

Project Architect:

Justin Korhammer

Project Team:

Hideaki Ariizumi
Martin Cox
Annette Goderbauer
Yoh Hanaoka
Heleen van Heel

Associate architect:

Rappange & Partners Architecten

Project Manager:

Bart Kwant

Project Architect;

Bert Wever

Structural engineers:

Ingenieursgroep† Van Rossum

Contractor:

VOF Van Eesteren

Client:

Woningbouwvereniging Het Oosten

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.