Hangzhou South Railway Station
von Gerkan, Marg and Partners


This new project involves the conversion and extension of the station in the Xiao Shan district to the south of the Qiantang river. After the eastern and main railway stations it will be the third largest railway station of this metropolis.

The design reflects the local culture, with the station building picking up elements of traditional buildings in Hangzhou, the base plinth consists of grey granite, the main building's white walls enclose the waiting room level which is framed by perforated vertical slats - a reference to the traditional Chinese window shutters.

Passengers enter the station through foyers to the east and west. The 200 meter long and 18 meter high waiting hall, with its free-spanning construction without columns and plentiful daylight, offers passengers easy orientation.

Drawing courtesy von Gerkan, Marg and Partners
Site Plan
Drawing courtesy von Gerkan, Marg and Partners
Drawing courtesy von Gerkan, Marg and Partners

Facts about Hangzhou South Railway Station

Gross floor area:

90,000 square meters


Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz
with Stephan Rewolle

Design team:

Jiang Linlin
Zhang Yingying
Zhang Xiaoguang


Ministry of Railways

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2015 arcspace all rights reserved.