Advertisement

BMW Plant
Zaha Hadid Architects

January 16, 2006 /

Leipzig, Germany

central_building_bmw _plant_1.jpg
Photo © Thomas Mayer

The Central Building is the active nerve-centre or brain of the whole BMW factory complex. All threads of the building's activities gather together and branch out again from here.

This planning strategy applies to the cycles and trajectories of people - workers and visitors - as well as for the cycle and progress of the production line which traverses this central point - departing and returning again.

central_building_bmw _plant_2.jpg
Photo © Thomas Mayer

This dynamic focal point of the enterprise is made visually evident in the proposed dynamic spatial system that encompasses the whole northern front of the factory and articulates the central building as the point of confluence and culmination of the various converging flows.

It seems as if the whole of the expanse on this side of the factory is oriented and animated by a force field emanating from the central building. All movement converging on the site is funnelled through this compression chamber squeezed in-between the three main segments of production: Body in White, Paint Shop and Assembly.

central_building_bmw _plant_3.jpg
Photo © Thomas Mayer
central_building_bmw _plant_4.jpg
Photo © Thomas Mayer
The organization of the building exploits the obvious sequence of front to back for the phasing of public/busy to more withdrawn/quiet activities. The facade envelope is pulled in under a large diagonally projecting top floor. Here the car drop-off swoops underneath letting off visitors into the glazed public lobby.

central_building_bmw _plant_5.jpg
Photo © Thomas Mayer
central_building_bmw _plant_6.jpg
Photo © Thomas Mayer
The primary organizing strategy is the scissor-section that connects ground floor and first floor into a continuos field.

Two sequences of terraced plates - like giant staircases - step up from north to south and from south to north. One commences close to the public lobby passing by/overlooking the forum to reach the first floor in the middle of the building. The other cascade starts with the cafeteria at the south end moving up to meet the first cascade then moving all the way up to the space projecting over the entrance.

central_building_bmw _plant_7.jpg
Photo © Thomas Mayer
central_building_bmw _plant_8.jpg
Photo © Thomas Mayer
central_building_bmw _plant_9.jpg
Photo © Thomas Mayer
central_building_bmw _plant_10.jpg
Photo © Thomas Mayer
The two cascading sequences capture a long connective void between them. At the bottom this void is the auditing area as the central focus of everybody's attention. Above the void the half-finished cars are moving along their track between the various surrounding production units open to view.

central_building_bmw _plant_11.jpg
Photo © Thomas Mayer
central_building_bmw _plant_12.jpg
Photo © Thomas Mayer
The close integration of all workers is facilitated by the overall transparency of the internal organisation. The mixing of functions avoids the traditional segregation into status groups that is no longer conducive for a modern workplace. A whole series of engineering and administrative functions is located within the trajectory of the manual workforce coming in to work or moving in and out of their lunch break. White collar functions are located both on the ground and on the first floor. Equally some of the blue collar spaces (lockers and social spaces) are located on the first floor. Especially those internal reserve spaces that are waiting for full use in Phase 2 are allocated as social communication spaces to mix blue and white collar workers. This way the establishment of exclusive domain is prevented.

central_building_bmw _plant_13
Drawing courtesy Zaha Hadid Architects
Site Plan

central_building_bmw _plant_14
Image courtesy Zaha Hadid Architects
Top view of Model

central_building_bmw _plant_15
Image courtesy Zaha Hadid Architects
The Entrance

central_building_bmw _plant_16
Image courtesy Zaha Hadid Architects
Interior View

Facts about BMW Plant

Total area:

25,000 m2

Design:

Zaha Hadid with Patrik Schumacher

Project Architect:

Jim Heverin/Lars Teichhhmann (Zaha Hadid)

Design team:

Lars Teichmann
Eva Pfannes
Kenneth Bostock
Stephane Hof
Djordje Stojanovic
Leyre Villoria
Liam Young
Christina Fashek
Manuela Gatto
Tina Gregoric
Cesare Griffa
Yasha Jacob Grobman
Filippo Innocenti
Zetta Kotsioni
Debora Laub
Sarah Manning
Maurizio Meossi
Robert Sedlak
Niki Neerpasch
Eric Tong

Project team:

Lars Teichmann
Jim heverin
Jan Huebener
Matthias Frei
Cornelius Schlotthauer
Fabian Hecker
Wolfgang Sunder
Manuela Gatto
Anette Bresinsky
Anneka Wegener
Achim Gergen
Robert Neumayr
Christina Beaumont
Caroline Anderson

Landscape Architect:

Gross. Max (Edinburgh, UK)

Structural Engineer:

IFB Dr. Braschel AG (Stuttgart, germany)
Anthony Hunt Associates (London, UK)

Client:

BMW AG

Lighting Design:
Equation Design (London, UK)

Last updated: December 19, 2013

See also

Copyright 1999 - 2014 arcspace all rights reserved.

Feedback